uzavrela kampanja

Slovačka predsjednica tužila šefa vodeće stranke uoči izbora: Dosta je laži!

13.09.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Predsjednica Zuzana Čaputova tužila je čelnika vodeće slovačke političke stranke zbog širenja laži o njoj, priopćio je u srijedu ured predsjednice, nekoliko tjedana prije izbora koji bi mogli donijeti nagli zaokret u vanjskoj politici zemlje.

Parlamentarni izbori održat će se u Slovačkoj 30. rujna, pri čemu pitanja poput ilegalnih migracija i rata u susjednoj Ukrajini polariziraju društvo.

Robert Fico, bivši premijer čija stranka SMER-Socijaldemokracija vodi u anketama, obećao je braniti nacionalne interese, prekinuti vojnu potporu Ukrajini i protiviti se bilo kakvim sankcijama Rusiji koje bi mogle naštetiti Slovačkoj.

U srijedu, dok se kampanja zahuktavala, njegova je stranka pozvala vladu da započne s graničnim provjerama kako bi zaustavila sve veći protok ilegalnih migranata koji dolaze iz Mađarske, a krajnji im je cilj zapadna Europa.

Čaputova, bivša odvjetnica specijalizirana za ljudska prava koja je pobijedila na predsjedničkim izborima 2019. zbog rezultata u borbi protiv korupcije, česta je meta Ficove stranke.

Fico je tvrdio da je ona marioneta SAD-a i da zastupa interese američkog financijera Georgea Sorosa.

"Predsjednica je svjesna da je kao javna osoba dužna podnijeti višu razinu kritike", stoji u priopćenju ureda predsjednice.

"No, ona nije dužna trpjeti eskalirajuće javno zlostavljanje i neopravdane optužbe", dodaje se.

"Ovakvu retoriku bez činjeničnog temelja smatra namjernom zloupotrebom slobode govora u svrhu poticanja mržnje prema osobi", zaključuje se u priopćenju.

Čaputova je zagovornica europskih integracija i prava manjina te podržava Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

Prema istraživanjima najpopularnija je političarka u Slovačkoj, ali je u lipnju rekla da se neće kandidirati na idućim predsjedničkim izborima.

Ranije ove godine pokrenula je pravni postupak protiv Fica nakon što je rekla da su i ona i njezina obitelj primili prijetnje smrću.