NESNOŠLJIVOST PREMA ROMIMA

Bivši slovački premijer Fico izazvao zgranutost trivijalizacijom rasizma

07.09.2019 u 09:27

Bionic
Reading

Bivši slovački premijer Robert Fico izazvao je zgranutost među vladinim čelnicima, ali i među oporbom očitom trivijalizacijom rasizma.

Glasnogovornik policije potvrdio je u petak novinskoj agenciji TASR da je Nacionalna kriminalistička agencija NAKA pokrenula istragu o socijaldemokratskom političaru.

Premda je Fico dao ostavku kao dugogodišni predsjednik vlade prije godinu dana pod pritiskom antikorupcijskih prosvjeda, još uvijek je vođa najveće stranke u vladi.

Slovački vrhovni sud u utorak je oduzeo zastupnički mandat u Bratislavi desničarskom ekstremistu Milanu Mazureku zbog rasističkih izjava protiv romske manjine i kaznio sa 10.000 eura.

Fico je kritizirao presudu u video na Facebooku kao licemjernu.

"Mazurek je samo rekao što većina ljudi misli", kazao je Fico. Takve "sudske odluke" donesene pod pritiskom liberalnih medija jedino mogu voditi solidarnosti s desničarskim ekstremistima i donijeti im nove glasove, rekao je.

Mazurek, koji je bio zastupnik u parlamentu od 2016. iz redova ekstremno desne Kotlebe - Narodne stranke Naše Slovačke (LSNS) proglašen je krivim u utorak zbog izjava u radijskom intervjuu prije tri godine.

U tom intervjuu 2016. Mazurek je odbacio ono što je nazvao "ciganskim terorom protiv pristojnih ljudi" a članove romske manjine nazvao je parazitima.

"(Oni) ne čine ništa za naš narod, niti ičim pridonose našem državnom proračunu, a niti našoj kulturi, no odlučni su u tome da žive na margini društva i da isisavaju sustav socijalne skrbi", rekao je Mazurek u tom intervjuu.