susret u bratislavi

Slovačka će podržati 50 milijardi dolara EU-a za Ukrajinu

24.01.2024 u 19:57

Bionic
Reading

Slovačka želi podržati program pomoći Europske unije Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura, objavio je ukrajinski premijer nakon susreta sa slovačkim kolegom

Slovački premijer Robert Fico to je rekao na zajedničkom sastanku s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u zapadnom ukrajinskom gradu Užgorodu, objavio je Šmihal na aplikaciji Telegram u srijedu.

Slovačka vlada neće ni sprječavati da Ukrajina kupuje naoružanje od privatnih tvrtki, dodao je.

U zajedničkoj deklaraciji potpisanoj na susretu Bratislava je najavila i da će podržavati Kijev na putu prema članstvu u Europskoj uniji, kao i povećati tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

„Postoje pitanja u kojima imamo različita mišljenja, no to je politički život”, rekao je Fico, a prenosi novinska agencija TASR.

Od promjene vlasti u Bratislavi prije tri mjeseca odnosi između susjednih država smatraju se napetima, piše njemačka agencija dpa. Fico je ranije davao izjave zbog kojih je dio Ukrajinaca pozivao da se susret sa Šmihalom i odgodi.

Novi slovački premijer pokazivao je proruske stavove i ukinuo slovačku vojnu pomoć Ukrajini tvrdeći da to produžuje rat, prenosi Reuters. Lijevi političar smatra da je nije realno da Ukrajina oslobodi sav teritorij od Rusije, te se usprotivio članstvu ratom pogođene zemlje u NATO savezu. U utorak je izjavio da u Kijevu nema rata, dok su na glavni grad Ukrajine padali ruski projektili.