ZELENI DALMACIJE

Slobodna tajkunizacija Marjana kao Pandorina kutija

16.01.2011 u 08:07

Bionic
Reading

Stranka Zeleni Dalmacije javnosti je uoči današnjeg prosvjeda građanskih udruga na Marjanu odaslala Deklaraciju o Marjanu, a priopćenjem podrške pridružio se i splitski SDP

Naglasak je na gubitku krajobrazne vrijednosti zaštićenog prostora Marjanskog poluotoka. Također, napominje se da su sve političke garniture dosad, uključujući Građansku stranku, dozvoljavale ekocid na prostoru Marjana, primjerice nasipanje plaže na Kašteletu i GUP koji ulazi u Park-šumu, no ističe se da je takav sukob interesa i nepotizam rijedak u političkoj praksi. Skrivanje gradonačelnika iza floskule da su to izglasali prethodnici je farsa, jer upravo on ima moć ispraviti te pogreške, a ne da dosljedno ih provoditi zato što mu to odgovara.

'Mi, građanske organizacije, ekološke udruge, građanke i građani Splita, nezadovoljni smo gospodarenjem i zaštitom Park-šume Marjan. Nezadovoljni smo i ogorčeni svih ovih godina odnosom politike, vlasti, Javne institucije Park-šume Marjan, Grada Splita, pripadajućim urbanističkim službama, komunalnim službama, nebrigom, zapuštanjem i na kraju devastacijom pri izradi prostornih planova na svim razinama.

Ogluhe odgovornih i izigravanje javnih interesa - očuvanja šume - a u korist privatnih (stambenim, parkovno-zabavnim i turističko-ugostiteljskim sadržajima) kulminira baš u ovom trenutku. Mislimo da je pravi trenutak da se svi zapitamo nije li ovo danas ili ono što nas očekuje sutra erozija i devalvacija svih načela skrbi i zaštite šume za koju su se prijašnje generacije odricale da bismo mi danas gradili.

Nismo li transparentnim tajkunskim zalogajima prema sjevernoj strani Marjanskog poluotoka ili budućim pohodima prema zapadnim dijelovima marjanskog klifa (pokosa) otvorili Pandorinu kutiju, gdje je sve moguće. Već sada sa sigurnošću možemo zaključiti da je Marjanski poluotok izgubio krajobraznu vrijednost, da smo svakodnevno svjedoci gubitka površine šume, i to danas, kada se cijeli svijet bori s klimatskim promjenama i štetama koje one izazivaju održanju ljudi i gospodarstva. Ima li naše društvo liniju obrane, treba li nam takva obrana uopće?

Mi nismo 1/1! Mi smo 1/ 190.000 građana i građanki Splita koji traže: 1. moratorij izgradnje na Marjanskom poluotoku sve do donošenja PPPPO-a, 2. formiranje zaklade za Marjan koja će otkupljivati zemljište i biti nositelj razvojnih, gospodarskih i ekoloških aktivnosti na Marjanu, 3. suvremen sustav protupožarne zaštite, 4. provođenje plana gospodarske osnove upravljanja Park-šumom Marjan, 4. izradu projekta preuređenja ZOO vrta i Prirodoslovnog muzeja', završavaju priopćenje Zeleni Dalmacije.

Današnji prosvjed protiv izgradnje na Marjanu je priopćenjem podržao i splitski SDP-a. Ističe se da Marjan mora biti zaštićen od daljnje devastacije i izgradnje i niti jedan razlog ne može biti značajniji od razloga očuvanja Marjana koji predstavlja jedan od neupitnih simbola grada Splita.

'Ništa ne može biti dovoljno sveto a da se ne bi moglo promijeniti kako bi se Marjan zaštitio od daljnje devastacije koja je već započela. Najmanje to može biti Generalni urbanistički plan - protiv kojeg je ionako bio najveći dio splitske javnosti - ali je donesen voljom tadašnjih političkih vladara Splita.

SDP je na Županijskoj skupštini uložio amandman koji je zahtijevao da se stavi dvogodišnji moratorij na bilo kakvu daljnju izgradnju na Marjanu - ali je nadležno ministarstvo to odbilo! Još je Splitski Statut iz 1312. godine određivao: Ustanovljuje se i naređuje da nitko ne smije sjeći drva ili grane na brdu Seranda (Marjan), a ako to učini, neka plati četiri libre...A ako navedeni prekršaji budu učinjeni noću, neka bude kažnjen sa deset libara, a ne budu li imali da plate, neka budu bičevani kroz grad.

Tako se Marjan štitio od devastacije u 14. stoljeću. Danas ta je potreba stostruko potrebnija. Zato podržavamo zahtjev i prosvjed protiv bilo kakve izgradnje na Marjanu. Pozivamo nadležne da otvore raspravu na ovu temu. Tražimo izmjenu Generalnog urbanističkog plana koji takvu izgradnju, u jednom dijelu omogućuje, a dotle neka se stavi moratorij na bilo kakve daljnje aktivnosti koje bi ugrozile Marjan a tako i sam Split', stoji u priopćenju splitskog SDP-a kojeg potpisuje čelnik Marin Jurjević