PAD AUSTRIJSKE VLADE

Slobodarska stranka glasat će za nepovjerenje Kurzu

21.05.2019 u 11:28

Bionic
Reading

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe), u utorak je izjavio da će njegova stranka, koja se nalazi pod salvom kritika zbog skandala svog bivšeg šefa, podržati izglasavanje nepovjerenja konzervativnom kancelaru Sebastianu Kurzu.

Austrijski Oe24 naveo je Kickla koji je rekao da FPOe neće sam predložiti glasanje o povjerenju, ali da će povući potporu Kurzu ako netko drugi predloži takvo glasanje.

Kurz je u ponedjeljak smijenio ministra Kickla, nakon čega su svi ministri iz FPOe-a dali ostavke.

"Bilo bi gotovo naivno da Kurz smatra da mi, FPOe, vjerujemo njemu nakon što je on pokazao nepovjerenje prema nama", rekao je Kickl.

Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) je u subotu navečer zbog skandala u koji je upleten njegov koalicijski partner FPOe raspustio koalicijsku vladu te najavio da će prijevremeni izbori biti održani u "najkraćem mogućem roku", najvjerojatnije početkom rujna.

Austrijski vicekancelar i dosadašnji predsjednik FPO-a Heinz-Christian Strache u subotu ujutro je podnio ostavku na mjesto vicekancelara i šefa FPOe-a, nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja. Za novog šefa Slobodarske stranke imenovan je Norbert Hofer.

Kurzova vlada trenutno šepa u ulozi obnašatelja dužnosti, a izgubiti glasanje o povjerenju značilo bi štetu za imidž mladog kancelara koji nastoji iz ove krize izvući maksimalnu korist za svoju stranku i ugrabiti simpatije biračkog tijela kako bi u anketama zasjela na vodeću poziciju.

U anketi objavljenoj u ponedjeljak, FPOe je izgubio potporu od 5 postotnih bodova i sada je na 18 posto, dok su Kurzovi konzervativci narasli za 4 postotna boda i sada uživaju potporu od 38 posto.