BROBA PROTIV PANDEMIJE

Slavonski Brod: Županijski stožer traži strožije mjere za listopad

28.09.2020 u 17:22

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u ponedjeljak o šest novooboljelih od covida-19, a Nacionalnom stožeru među ostalim je predloženo da u Brodsko-posavskoj županiji na svadbenim svečanostima bude dopušteno najviše 100 osoba

Prema podatcima Stožera, u toj su županiji 34 osobe pozitivne na koronavirus, a devet ih je u bolnici.

Na sjednici Stožera prihvaćen je prijedlog novih mjera koje će biti na snazi u listopadu. Nacionalnom stožeru predloženo je da u Brodsko-posavskoj županiji na svadbenim svečanostima bude dopušteno najviše 100 osoba uz obvezu da se osiguraju minimalno nužni prostorni uvjeti te uz obvezu vođenja evidencije i kontakata svih prisutnih.

Za privatne svečanosti i proslave predloženo je ograničenje od 50 osoba uz obvezu vođenja evidencije i kontakata svih prisutnih osoba. Na pogrebima i posljednjim ispraćajima ograničenje je na 50 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Na javnim i društvenim skupovima obvezno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Ako se skupovi održavaju u zatvorenim prostorijama, obvezno je nositi maske za lice. Organizatori svih javnih i društvenih skupova i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera, a na njima je i obveza pojačanog nadzora.

Prema prijedlogu Stožera, i u listopadu je na snazi zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i korisnicima drugih ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja.

Na području Brodsko-posavske županije pod mjerom samoizolacije je 468 osoba. Od početka epidemije koronavirusom se zarazilo 630 osoba s prebivalištem u toj županiji.