JOŠ JEDNO EU-POSKUPLJENJE

Slanje pisma od 50 grama u Kinu i do 530 kuna?!

07.08.2013 u 16:38

Bionic
Reading

Kuvertirajući desetak dokumenata koje je namjeravao poslati na adresu u Peking (Kina), Osječanin K. I. (podaci poznati redakciji Glasa Slavonije) nije ni sanjao da bi ga to moglo stajati nevjerojatnih 531,28 kuna!

'Nije riječ ni o kakvom teškom paketu, nego o desetak listova papira koje šaljem prijatelju u Peking. Pripremio sam nekoliko desetaka kuna i smatrao sam da će mi čak ostati i viška novca, no kad sam u DHL-u čuo kolika je cijena, umalo sam se onesvijestio', ispričao je Glasu Slavonije sugrađanin koji je istoga trenutka odustao od slanja dokumenta, iako mu je rečeno da će oni, ako plati navedenu cijenu, biti dostavljeni u Kinu za samo dva dana.

Zanimljivo je da je cijena preko Overseas Expressa niža samo osamdesetak kuna i iznosi također visokih 450 kuna. Na novinarski upit zbog čega je cijena toliko visoka, službenik je rekao kako su nove cijene stupile na snagu ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju te dodao da će dokument stići u Kinu za 'samo četiri dana'. Gotovo upola niži iznos, oko 230 kuna, za istovjetnu pošiljku naplatit će Hrvatska pošta, no ondje postoji i jeftinija varijanta - slanje za samo 40 kuna. Razlika u cijeni zapravo je razlika u duljini putovanja, a ona najduža iznosi deset dana.

Intereuropa je, pak, odbila mogućnost slanja dokumenta iz Osijeka u Kinu, a službenica kaže da je razlog premali paketu koji im je nemoguće pojedinačno dostaviti u daleku Kinu.
'Koliko bi me tek stajalo redovito dopisivanje s prijateljem iz Pekinga? Srećom, za to postoji elektronska pošta ili Skype, no dokumente o kojima je riječ nisam mogao poslati elektronskim putem. Na kraju sam u poslovnici Hrvatske pošte poslao dokumente kao obično pismo, za cijenu od 14,20 kuna i rečeno mi je da će ga prijatelj primiti za otprilike sedam dana', zaključio je Osječanin.