u dvoru

Skup protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

10.04.2019 u 20:13

Bionic
Reading

Iz Dvora - općinskog središta na čijem je području, Trgovskoj gori, planirano uređenje odlagališta radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krškog, u srijedu je s prosvjednog skupa poslan zahtjev da se prekinu aktivnosti na tom projektu

Na skupu je se okupilo nekoliko stotina mještana, članova ekoloških udruga te predstavnika susjednih općina i gradova iz Hrvatske i susjedne BiH. Prosvjed je počeo šetnjom prosvjednika s natpisima preko tri pješačka prijelaza u središtu Dvora kako bi se nakratko blokirao promet.

Kako se doznaje od organizatora, prosvjednici su, osim iz Dvora, stigli iz Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Siska te iz prekograničnih mjesta Novoga Grada, Bužima, Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe, Kostajnice i Dubice.

Arbutina: Općinska vlast ni o čemu nije odlučivala

Iako je načelnik općine Dvora Nikola Arbutina najavio da će se o odlagalištu u bivšoj vojarni Čerkezovcu, na obližnjoj Trgovskoj gori, očitovati nakon skupa, organizatori su ga pozvali da to učini na početku. Popraćen salvom zvižduka, Arbutina je pozdravio inicijativu građana napominjući kako je Općina Dvor sve odradila kako nuklearni otpad ne bi došao na Trgovsku goru.

Prosvjednike je uputio da skup organiziraju u Zagrebu, gdje se donose odluke, a ne u Dvoru, čija vlast ni o čemu nije odlučivala.

'Jedino država može odlučiti gdje će završiti nuklearni otpad. Samo zajedništvom desne i lijeve strane Une možemo nešto učiniti. Ako ćemo raditi kao dosad i na tom problemu skupljati političke poene, onda nećemo učiniti ništa', rekao je Arbutina i ocijenio da je i taj skup u službi izbora za manjinska vijeća i vijeća nacionalnih manjina te za Europski parlament.

Predsjednik udruge 'Green Team' Mario Crnković je istaknuo da je odlagalište nuklearnog otpada zajednički problem i interes dviju lokalnih zajednica uz Unu, a građani se samo zajedništvom mogu oduprijeti nametnutom projektu. 'Ne smijemo trgovati Trgovskom gorom', zaključio je.

Rijeka Una, koju dijele dvije regije, nije zaslužila da bude onečišćena opasnim otpadom, rekao je načelnik Općine Novoga Grada (bivši Bosanski Novi) Miroslav Drljača.

Nazočne je podupro i zastupnik u Skupštini BiH Jasmin Emerić, koji je rekao kako će nuklearni otpad uništiti najljepšu europski regiju.

Na moguću opasnost od odlagališta upozorio je i sisačko-moslavački dožupan Dušan Bjelajac.

Dumbović: U Saboru su za Trgovsku goru digli ruku i zastupnici HDZ-a i SDP-a i SDSS-a

Na skupu je posebno pozdravljen petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović, koji se godinama energično bori protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

'U Hrvatskom saboru sam više puta govorio o tom problemu, a mnogi zastupnici moje izlaganje nisu htjeli slušati jer su digli ruku za lokaciju na Trgovskoj gori. To se odnosi za zastupnike i HDZ-a, SDP-a, SDSS-a i drugih nacionalnih manjina.

Da oni imaju čist obraz i srama, došli bi ovdje govoriti', rekao je Dumbović i posebno prozvao Milorada Pupovca, koji je, kako je rekao, zbog vladajuće koalicije iznevjerio svoj narod na Banovini. Dumbović je također rekao kako načelnik Arbutina obmanjuje svoje sugrađane.

Nakon jednosatnog skupa prosvjednici su se mirno razišli.