BITKA ZA BREXIT

Škotski sudac odbio odrediti privremenu zabranu suspenzije britanskog parlamenta

30.08.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Škotski sudac odbio je narediti privremeno zaustavljanje plana premijera Borisa Johnsona da suspendira britanski parlament.

Skupina od 75 parlamentaraca tražila je privremenu presudu prije ročišta na kojem će se raspravljati o zakonitosti odluke o suspenziji. Njihov zahtjev odbio je lord Doherty, kojeg nisu uvjerili da postoji dovoljna potreba za takvom mjerom. Međutim, pravo ročište o zahtjevu će se održati sljedeći utorak, a ne u petak. Lord Doherty rekao je da je to u interesu pravde i u javnom interesu da se slučaj - kojem se protivi vlada Velike Britanije - odvija što brže.

Johnson je poduzeo dosad najodvažniji korak prema napuštanju Europske unije do 31. listopada sa ili bez sporazuma, tako što je odredio novi datum za početak parlamentarne sezone.

Poznat kao kraljičin govor, taj službeni događaj održat će se 14. listopada i prethodi mu prekid rada zastupničkog doma, što znači da parlament neće zasjedati od sredine rujna do sredine listopada. Protivnici smatraju da se radi o potezu bez presedana, praktičnoj suspenziji parlamenta i udaru na britansku demokraciju.