ŠTO KAŽU GRAĐANI

Školske kecelje su mrtve, živjele... uniforme?!

06.09.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Hrvatski učenici među rijetkima s koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru, a većina europskih zemalja uvela je uniforme koje su učenici obavezni odijevati za vrijeme boravka u školama, tvrdi portal EduCentar, koji je na više od 500 ispitanika istražio i što o uvođenju uniforma misle hrvatski građani. Rezultat: malo više od polovice ispitanika (53 posto) podržava uvođenje uniforma tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja

'Uniforme su svakako potrebne zbog različitih socioekonomskih statusa učenika, ali i zato što neka djeca i njihovi roditelji jednostavno ne znaju što znači primjerena odjeća za školu', objašnjenje je jednog ispitanika koji je sudjelovao u anketi EduCentra koji se predstavlja kao 'vodeći portal za edukaciju i usavršavanje u Hrvatskoj' i rezultate svojih online anketa objavljuje u rubrici Vijesti.

Tako navodi i još jedan komentar ispitanika koji ima stav o uvođenju uniformi u škole: 'Čim prije, to bolje, i za roditelje zbog manjih troškova, za djecu zbog smanjenja nasilja i za profesore, jer će djeca usmjeriti svoju pažnju na bitne stvari!'

Također jedan od ispitanika navodi da bi u tom slučaju 'djevojčice trebale nositi hlače tako da se vidi i da one imaju ista prava kao i dječaci te bi se time izbjegao i seksistički pogled na žene'.

Protiv je uvođenja uniforma 42 posto ispitanika, i to većinom zbog 'potrebe očuvanja slobode izražavanja'. Jedan od ispitanika navodi 'da će razlike i dalje postojati, a nažalost uvijek će biti onih koji će to isticati'.

Iako su protiv uvođenja uniforma, ispitanici naglašavaju da 'kultura odijevanja mora postojati, ali da nisu nužne tako stroge mjere'.

Svega pet posto ispitanika nema mišljenje po pitanju uvođenja obveze nošenja uniforma u školama, zaključuju u EduCentru