MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:

'Sklonište za životinje Pokupsko Cerje ne krši niti jedan zakon'

11.01.2016 u 12:12

Bionic
Reading

Sklonište za životinje u Pokupskom Cerju ne krši Zakon o zaštiti životinja ni Pravilnik o skloništima, a osam inspekcija prošle godine ni u jednom nadzoru nije pronašlo nepravilnosti u radu skloništa što se tiče dobrobiti životinja, potvrđuje Ministarstvo poljoprivrede

Ponukani brojnim napadima udruga za zaštitu životinja u proteklih pola godine, u Skloništu za životinje Pokupsko Cerje reagirali su priopćenjem u kojem se pitaju zbog čega su bili pod intenzivnim medijskim pritiskom iako u svojem poslovanju ne krše zakone. Sklonište se našlo pod pritiskom udruga za zaštitu životinja zbog eutanaziranja pasa koji ostaju u skloništu nakon što prođe zakonski rok od 60 dana za udomljavanje.

'Nitko od novinara koji su tjednima pisali i snimali emisije kako kršimo zakone nije htio objaviti ovo očitovanje da javnost sazna i sama prosudi zašto je sklonište Pokupsko Cerje tako intenzivno napadnuto i čiji je to bio interes', priopćeno je iz Skloništa.

Medijima su dostavili dokument u kojem Ministarstvo poljoprivrede na upit Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović argumentira zaštitni rok od 60 dana kao dovoljno dugo razdoblje za udomljavanje.

Podsjećaju da je u većini članica Europske unije rok do kojeg će psi biti držani u skloništu daleko kraći: u Portugalu on iznosi samo osam dana, 15 dana u Litvi, a u susjednoj Sloveniji iznosi 30 dana nakon čega je pse moguće eutanazirati.

U ministarstvu napominju kako politika ministarstva nije eutanazija životinja već je ona samo jedna od mjera previđena Zakonom o zaštiti životinja kojom se promiče odgovorno posjedovanje životinja i kontrola populacije pasa.

'Politika je ministarstva spriječiti pojavu napuštenih životinja te je eutanazija tek zadnja mjera koja proizlazi isključivo kao rezultat ograničenih financijskih resursa jedinica odnosno područne (regionalne) samouprave', zaključuju u Ministarstvu.