povlačenje iz mirovnog sporazuma

Sjeverna Koreja vraća zvučnike za propagandu na granicu s Južnom Korejom

23.06.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ponovno postavlja zvučnike za propagandu duž granice u najnovijem potezu povlačenja iz korejskih mirovnih sporazuma čime potiče vojsku Južne Koreje da postupi slično, rekao je u utorak izvor iz južnokorejske vojske

Vojska Sjeverne Koreje viđena je kako postavlja zvučnike blizu demilitarizirane zone. Takvi sustavi uklonjeni su nakon što su zemlje 2018. potpisale sporazum o prestanku 'svih neprijateljskih aktivnosti', rekao je vojni dužnosnik.

'Mi također razmatramo ponovno postavljanje naših zvučnika. No, Sjeverna Koreja nije još ništa počela emitirati, ali se mi pripremamo kako bismo mogli uzvratiti', rekao je vojni izvor.

Glasnogovornica južnokorejskog ministarstva obrane nije htjela potvrditi poteze susjedne zemlje, ali je rekla da će Pjongjang 'snositi posljedice' ako nastavi prkositi zajedničkim naporima za mirom.

Dvije zemlje su desetljećima provodile propagandu zvučnicima u svojevrsnom psihološkom ratu. Južna Koreja je emitirala vijesti, korejsku pop glazbu i kritizirala sjevernokorejski režim, dok je Sjeverna Koreja osuđivala Južnu Koreju i veličala svoj socijalistički sustav.

Napetosti između dvije Koreje porasle su proteklih tjedana nakon što je Sjeverna Koreja raznijela zajednički Ured za vezu na svojoj strani granice, proglasila prekid dijaloga i zaprijetila vojnom akcijom.

Satelitske snimke pokazuju da zgrada i dalje stoji, ali je jako oštećena. Štetu su pretrpjele i okolne zgrade.

Skupina predvođena Park Sang-hakom, koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje 2000., objavila je da je poslala balone s tisućama letaka protiv Kim Jong Una u tu zemlju, a Pjongjang je rekao da će uzvratiti slanjem milijuna pamfleta.