UOČENE SU AKTIVNOSTI

Sjeverna Koreja priprema novi nuklearni pokus?

07.10.2016 u 09:58

Bionic
Reading

Analiza nedavnih satelitskih slika sjevernokorejskog postrojenja za nuklearne pokuse svjedoči o aktivnosti na njegova tri tunela, po američkim istraživačima, što hrani špekulacije o šestom pokusu prije sljedeće obljetnice vladajuće komunističke partije

Sjeverna Koreja već je izvela dva pokusa ove godine, u siječnju i rujnu, a stručnjaci smatraju da je u stanju izvesti treći, čim se izda naređenje.

Prošli pokusi, poput raketnog ispaljivanja, često su izvođeni prigodom posebnih datuma. Pokus od 9. rujna izveden je za obljetnicu osnivanja Sjeverne Koreje a Pjongjang će u ponedjeljak proslaviti 71. obljetnicu osnivanja Radničke stranke.

Po stranici 38 North Američko-korejskog instituta Sveučilišta Johns Hopkins, satelitske slike od 1. listopada pokazuju aktivnost u postrojenju Punggye-ri, na sjeveroistoku Sjeverne Koreje.

'Aktivnost na sjevernom ulazu gdje je izveden pokus 9. rujna može imati nekoliko ciljeva uključujući skupljanje podataka nakon pokusa, zatvaranje vrata ili pripreme za novi pokus', kažu istraživači u izjavi objavljenoj u petak.

Kretanja su zabilježena i oko zapadnog i južnog ulaza.

'Cilj ove aktivnosti je također nesiguran, smatra se da južna vrata mogu podržati nuklearni pokus jednom kad se odluka donese'.

Protiv Sjeverne Koreje u pet navrata uvedene su sankcije UN-a nakon prvog pokusa 2006. ali zemlja ne pokazuje znakove spremnosti za njihov prekid.