KREĆU PREGOVORI SA SAD-OM

Povijesna odluka: Sjeverna Koreja odustaje od nuklearnog oružja

06.03.2018 u 13:56

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja priopćila je u utorak kako nema razloga posjedovati nuklearno oružje ukoliko bude imala sigurnosne garancije, potvrdio je Seul, a prenose agencije AP i Yonhap

Pjongjang je, također, pristao zamrznuti svoje nuklearno-raketne aktivnosti ukoliko bude održao pregovore sa Sjedinjenim Državama.

'Sjeverna Koreja je izrazila želju otvoreno razgovarati sa Sjedinjenim Državama o pitanjima denuklearizacije i normalizacije odnosa', stoji u priopćenju južnokorejske administracije.

Seul i Pjongjang su se dogovorili da u travnju održe bilateralne pregovore, izjavio je visoki savjetnik južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, a prenosi agencija Yonhap dodajući kako se očekuje da u pregovorima sudjeluju čelnici obaju Koreja.

'Južna i Sjeverna Koreja složile su se održati treći summit u Panmundžomu krajem travnja', izjavio je Chung Eui-jong, savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sjeverokorejsko čelništvo je, između ostalog, izrazilo i spremnost započeti dijalog sa Sjedinjenim Državama radi normalizacije bilateralnih veza te otpočeti konzultacije o denuklearizaciji, dodao je Chung.

Izaslanik je naglasio da je Pjongjang ukazao kako mu ne bi bilo potrebno nuklearno oružje ukoliko bi Sjeverna Koreja dobila sigurnosne garancije i kada joj se ne bi prijetilo kako će biti napadnuta.