denuklearizacija

Sjeverna Koreja ne želi besmislene razgovore sa SAD-om

18.11.2019 u 12:53

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak priopćila da nije zainteresirana za besmislene razgovore sa SAD-om samo zato da se predsjednik Donald Trump ima čime hvaliti te pozvala na okončanje neprijateljske politike ukoliko SAD uistinu želi dijalog

'Više nismo zainteresirani za takve razgovore kojima ništa ne dobivamo. Kako za uzvrat ništa ne dobivamo, više nećemo američkog predsjednika darivati nečim čime se može hvaliti', kazao je bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je Trump za vikend na Twitteru objavio kako isključivo on Sjevernoj Koreji može ponuditi svijetlu budućnost, jednako kao i njezinu čelniku koji zemlju vodi čeličnom rukom, poput njegova oca i njegova djeda.

'Jedini sam na vlasti koji vam može omogućiti da postignete svoj cilj. Morate brzo djelovati i zaključiti sporazum', tvitao je Trump, aludirajući na još jedan susret s Kim Jong Unom s kojim se do sada sastao tri puta.

Kim Kye Gwan je kazao da SAD mora učiniti odlučni potez i odreći se svoje neprijateljske politike ukoliko uistinu želi dijalog, no nije pojasnio što bi to konkretno značilo.

Od drugog samita predsjednika Trumpa i Kim Jong Un-a u veljači u Vijetnamu, koji je neslavno završio, nije zabilježen nikakav napredak u pregovorima dviju strana o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, iako su dvojica čelnika na trećem sastanku u lipnju dogovorili da će ponovo pokrenuti pregovarački proces.