kod svoje istočne obale

Sjeverna Koreja ispalila osam balističkih projektila

05.06.2022 u 08:16

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa prema moru kod svoje istočne obale, dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države okončale zajedničke vojne vježbe

U vježbama je prvi put u više od četiri godine sudjelovao i američki nosač zrakoplova. Najmanje osam projektila ispaljeno je iz područja Sunan u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjangu, saopćio je Združeni stožer Južne Koreje. Japanski ministar obrane Nobuo Kishi također je rekao da je Sjeverna Koreja ispalila više projektila i da se taj čin "ne može tolerirati". Na brifingu je rekao da je barem jedan projektil imao promjenjivu putanju, što ukazuje da bi mogao manevrirati kako bi izbjegao raketnu obranu.

Sjeverna Koreja lansirala balističke projektile Izvor: EPA / Autor: JEON HEON-KYUN

Američko indo-pacifičko zapovjedništvo je u priopćenju navelo da je višestrukim lansiranje balističkih projektila Sjeverne Koreje naglasila destabilizirajući učinak svog programa ilegalnog naoružanja, ali da događaj nije predstavljao neposrednu prijetnju. Specijalni predstavnik SAD-a Sung Kim sastao se u petak u Seulu sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama Kimom Gunnom i Funakoshijem Takehirom kako bi se pripremio za "sve nepredviđene situacije" slijedom naznaka da se Sjeverna Koreja sprema provesti nuklearni test prvi put od 2017. godine.

Washington je Pjongjangu vrlo jasno dao do znanja da je otvoren za diplomaciju, rekao je Kim tijekom posjeta, ističući da je voljan razgovarati o stvarima koje su od interesa za Pjongjang, poput ublažavanja sankcija. Prošlog tjedna Sjedinjene Države pozvale su na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog njezinih lansiranja balističkih projektila, ali su Kina i Rusija stavile veto na prijedlog.