nema mira

Sjeverna Koreja ispalila četiri balističke rakete kao odgovor na 'provokativne' zračne vježbe koje predvodi SAD

05.11.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispalila je četiri balistička projektila kratkog dometa u Žuto more u subotu ujutro, objavila je sjevernokorejska vojska, dodavši da su rakete preletjele otprilike 130 kilometara na visini od 20-ak kilometara.

Sjeverna Koreja je ovog tjedna ispalila niz raketa, uključujući i moguće neuspješno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila, što je uzrokovalo osudu Washingtona, Seula i Tokija i izazvalo sumnju da bi se mogla spremati za nastavak nuklearnih testiranja po prvi put od 2017. godine.

Subotnje lansiranje, između 11.31 i 11.59 po lokalnom vremenu, dogodilo se u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja završavaju šestodnevne zračne vježbe Vigilant Storm koje su započele 31. listopada.

  • +7
Ratno zrakoplovstvo Južne Koreje Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Zajedničke vojne vježbe uključivale su otprilike 240 vojnih letjelica i dva američka strateška bombardera B-1B, prema južnokorejskom zapovjedništvu.

Ovo je prvi put da je B-1B korišten u američko-južnokorejskim vježbama od 2017., što pokazuje „kombinirane obrambene sposobnosti i spremnost Republike Koreje i SAD-a da odlučno odgovore na bilo kakve provokacije Sjeverne Koreje, i volju SAD-a da implementira snažnu predanost produženom odvraćanju (zaštiti saveznika)”, poručilo je južnokorejsko zapovjedništvo u izjavi.

Pjongjang je u petak zahtijevao da SAD i Južna Koreja zaustave „provokativne” zračne vježbe. Južna Koreja je rekla da je naredila podizanje ratnih zrakoplova kao odgovor na 180 sjevernokorejskih vojnih letova blizu granice između dviju zemalja u petak.

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila rekordne 23 rakete, od kojih je jedna po prvi put sletjela blizu južnokorejske obale.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je proteklih godina podvojeno glede pristupa Sjevernoj Koreji, a u svibnju su Kina i Rusija uložile veto na zahtjev SAD-a da se uvede više UN-ovih sankcija kao odgovor na sjevernokorejska lansiranja raketa.