turistička znamenitost

Sjednete li na Španjolske stube u Rimu dobit ćete drakonsku kaznu

07.08.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Vlasti u Rimu strogo će kažnjavati one koji odluče sjesti na poznatu turističku znamenitost, Španjolske stube. Ako sjednete na njih platit ćete 250 eura kazne, ako ih zaprljate ili bilo kako oštetite, kazna je 400 eura

Vlasti u Rimu strogo će kažnjavati one koji budu sjedili na poznatim Španjolskim stubama, UNESCO-vom spomeniku svjetske baštine. Ako na njih sjednete, kazna je 250 eura, a ako ih zaprljate ili bilo kako oštetite 400 eura, piše The Guardian.

Riječ je o 136 stuba koje vode prema crkvi Trinità dei Mont na kojima turisti iz cijeloga svijeta običavaju sjesti i odmoriti se. Konstruirao ih je arhitekt Francesco de Sanctis početkom 18. stoljeća, a prije tri godine su resturirane uz trošak od 1,5 milijun eura, koji je u potpunosti podmirila draguljarska kuća Bulgari.

To je tek jedna od niza novih mjera, kako navodi The Guardian, koje su uvedene s početkom lipnja, a u cilju zaštite spomenika, među kojima je i neumjesno jedenje pokraj i na spomenicima, hodanje razgolićenih prsa, skakanje u fontane i vuča kovčega s kotačima preko povijesnih stepenica.

'U redu je zaštititi spomenik, i očito je da ne biste smjeli jesti na stubama, ali zabraniti sjedenje na njima je doista pretjerano. Meni se ovo čini kao fašistička mjera koju grad mora preispitati', kaže Vittorio Sgarbi, kontroverzni kritičar umjetnosti i bivši zamjernik ministra kulture.

'Slažemo se s tim da ljudi ne bi trebali jesti i "kampirati" na stubama, pogotovo jer ostavljaju smeće. Ali kažnjavati ljude, pogotovo one starije dobi, samo zato što su sjeli, je malo pretjerano', dodaje Tommaso Tanzilli, direktor rimske podružnice Udruge talijanskih hotela.

Rim nije jedini talijanski grad koji posegnuo za drastičnim kaznama kako bi sačuvao spomenike od štete koju im nanose turisti. Venecija je zabranila sjedenje na stubama koje okružuju spomenike u središtu grada. A da se jednako primjenjuju prema svima, pokazuje i primjer slavne manekenke Heidi Klum i njezina muža kojima prijeti kazna od 6000 eura jer su se kupali u Modroj špilji na Capriju, što je inače strogo zabranjeno.