lilian thuram

Sjećate li se Francuza koji nam je '98. srušio nogometne snove? Zbog njegove borbe protiv nepravde sve ćete mu oprostiti

13.07.2018 u 20:31

Bionic
Reading

Pobjedom nad Engleskom u polufinalu naša reprezentacija osigurala je najmanje srebro, čime je nadmašila legendarnu momčad iz 1998. koja je te godine na svojem svjetskom premijernom nastupu osvojila broncu. Vatrenima na putu do trona stoji još samo Francuska koja je prije točno 20 godina zaustavila Hrvatsku na putu do zlata. Hrvatskim reprezentativcima tada je presudio Lilian Thuram, francuski stoper koji je u toj utakmici zabio jedina dva gola u svojoj reprezentativnoj karijeri, u kojoj je skupio rekordna 142 nastupa za Galske pijetlove. Tportal donosi portret po mnogo čemu nesvakidašnjeg nogometaša

Nekadašnji francuski obrambeni igrač, punim imenom Ruddy Lilian Thuram-Ulien rođen je 1. siječnja 1972. godine u Guadeloupeu na Francuskim Antilima, odakle se kao dječak seli u Pariz te na ulicama francuske prijestolnice otkriva nogomet.

Thuram je prema želji majke trebao postati svećenik, no njegov nogometni talent vrlo brzo prepoznaju skauti koji ga dovode u Monaco, gdje se zadržava šest godina, nakon čega odlazi igrati za Parmu u susjednoj Italiji. Parminu svlačionicu dijelio je s našim reprezentativcem Mariom Stanićem, s kojim čuo telefonski nakon što je Hrvatska u osmini finala izvođenjem jedanaesteraca bila bolja od Danske.

Thuram je u razgovoru sa Stanićem evocirao polufinalne uspomene s pariškog stadiona Stade de France, kada je u samo pet minuta Vatrenima srušio snove o naslovu, ali i zaželio da upravo Francuska i Hrvatska odigraju predstojeće finale.

>>> Nastala panika zbog Perišićeve ozljede; izvor nam je dojavio je li zaista upitan za finale

Francuski branič je nogometnu karijeru nakon Parme nastavio u Juventusu, koji je napustio nakon skandala zbog namještanja utakmica te se preselio u Barcelonu, u kojoj je 2008. okačio kopačke o klin.

  • +2
Lilian Thuram Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Matthieu Riegler / Kyro

Njegov podjednako agresivan i nepopustljiv način igre u obrani i napadu donio mu je prestižnu titulu UNICEF-ovog ambasadora u borbi protiv rasizma, a izboru agencije Ujedinjenih naroda dodatno su presudili hvalospjevi poznavatelja nogometa koji su ga zbog nevjerojatne snage, izdržljivosti, ali i elegancije i tehničke potkovanosti proglasili jednim od najboljih obrambenih igrača desetljeća. Ipak, izbor na Thurama pao je zbog njegove poslovično korektne igre na terenu.

Thuram je jedina dva gola u reprezentativnom dresu zabio upravo Hrvatskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: FIFA TV

O njegovoj korektnosti ponajviše govori jedan obiteljski detalj.

Uvjeren u vlastitu nevinost

Thurama je, naime, bivša supruga Karine Le Marchand optužila za obiteljsko nasilje. Francuski reprezentativac o detaljima obiteljskih problema nije htio javno govoriti, već je uvjeren u svoju nevinost šutio do samog kraja, sve dok bivša supruga nije priznala kako se radi o lažnoj optužbi.

Popularni Thuram time je dodatno zaradio podršku navijača, ali i bogatih sponzora koji su se 'tukli' kako bi francuskog braniča imali u svojim televizijskim reklamama. Među njima je i proizvođač sportske opreme Nike, koji ga je uvrstio u legendarnu reklamu koju je režirao član 'Monthyja Pythona' Terry Gilliam, a u kojoj su, pored Thurama, nogometne gladijatore igrali još zvijezde poput Thierryja Henryja, Ronalda, Edgara Davidsa, Fabija Cannavara, Francesca Tottija, Ronaldinha, Luisa Figa i Hidetoshija Nakate, dok je suca glumio Eric Cantona.

Legendarna reklama u kojoj je nastupio i Thuram Izvor: Društvene mreže / Autor: v4lkyrie

Thuram se okušao i u politici, a tijekom prosvjeda u Parizu 2005. godine protiv politike tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja oštro se obrušio na budućeg predsjednika koji je mladež iz pariških četvrti napučenih migrantima nazvao 'bagrom' i 'šljamom'.

U obrani migranata, ilegalaca i homoseksualaca

Štoviše, reprezentativac je u vlastitoj kući udomio 80 nasilno izbačenih ilegalaca, a zalagao se i za uspostavu dvojezičnosti u francuskom dijelu Katalonije.

>>> Conte brutalno spustio Francuskoj: Ne primamo lekcije od zemlje koja je uvijek okretala leđa imigraciji

Odlučno ustajući protiv rasizma, Thuram je bio i inicijator pariške izložbe 'Ljudski zoo vrt' koja je govorila o ljudima iz afričkih i južnoameričkih kolonija, a koje su kolonizatori poput divljih zvijeri smještali u zoološke vrtove u Francuskoj i Belgiji sve do 50-ih godina prošlog stoljeća.

Izložba Liliana Thurama prikazuje kako su francuski i belgijski kolonisti izmislili pojam zoološkog vrta Izvor: Društvene mreže

Francuski branič javno se borio i za prava homoseksualaca u legaliziranju istospolnih brakova, čime je na sebe navukao bijes konzervativnih crkvenih krugova.

Začepio usta rasistima

Legendarni stoper javno je kritizirao i nekadašnjeg čelnika francuske ultradesnice Jean-Marieja Le Pena koji je izjavio kako 'ne priznaje francusku reprezentaciju zbog previše crnaca'. Thuram je začepio usta Le Penu poručivši mu kako 'golman Fabien Barthez nije član reprezentacije zato što je bijelac, niti je Thuram izabran zato što je crnac, već zato što su oboje Francuzi'.