istočni front

Situacija u Ukrajini je komplicirana na istoku, ostvaren uspjeh na jugu

18.07.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Kijev je u utorak izvijestio o "kompliciranoj" situaciji u borbama u istočnoj Ukrajini i uspjehu u južnim dijelovima dok je nastavio s protuofenzivom protiv okupacijskih ruskih snaga

"Situacija je komplicirana, ali pod kontrolom (na istoku)", rekao je general Oleksander Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Rekao je da je Rusija koncentrirala snage u smjeru Kupianska u sjeveroistočnoj regiji Harkiva, ali da ih ukrajinske trupe zadržavaju.

Otkako je Kijev pokrenuo svoju protuofenzivu početkom lipnja, potpomognut oružjem koje su mu isporučili zapadni saveznici, vratio je više od 210 četvornih kilometara zemlje, rekla je u ponedjeljak zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Ali Rusija još uvijek drži goleme dijelove teritorija nakon invazije u veljači 2022., a ukrajinske snage naišle su na snažnu obranu položaja i minska polja.

  • +2
Jedan od ukrajinskih zapovjednika, general Oleksandr Sirski Izvor: Profimedia / Autor: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da protuofenziva "ne uspijeva", a Moskva također izvodi česte zračne napade diljem Ukrajine. Ukrajinski dužnosnici ukazuju na intenziviranje ruske vojne aktivnosti u blizini Kupjanska i obližnjeg Limana na sjeveroistoku. Oba grada Ukrajina je ponovno zauzela krajem prošle godine. U ponedjeljak je glasnogovornik ukrajinskih istočnih snaga rekao da je ruska vojska okupila više od 100.000 vojnika i više od 900 tenkova u tom području. Sirski je dodao da ruske snage povlače rezerve u sektoru Bahmut u istočnoj Ukrajini kako bi pokušale zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga.

Vojni glasnogovornik Andrij Kovaljov rekao je da ukrajinske snage nastavljaju ofenzivne operacije južno i sjeverno od Bahmuta, malog grada koji su zauzele ruske snage u svibnju. Na jugu, nakon što su istjerale ruske snage iz sela, ukrajinske su snage imale uspjeha u smjeru Mala Tokmačka-Novopokrovka i Velika Novosilka-Urožajne, rekao je Kovaljov, ne navodeći detalje.

"Neprijatelj pruža snažan otpor i vode se teške borbe", rekao je u izjavi koju je prenio ukrajinski vojni medijski centar. Maliar je u utorak rekla da je situacija na jugu stabilna, ali u korist Ukrajine. Glasnogovornik zapovjedništva Tavrije, također je izvijestio o nekim uspjesima, rekavši da se ukrajinske snage učvršćuju nakon napretka na jugu. Rekao je da su se ruske snage usredotočile na borbu u smjeru Avdiivka i Marjinka u regiji Doneck, ali ukrajinske snage koče ruski napredak u blizini Marjinke i Krasnohorivke, zapadno od grada Donecka.