TEŠKE OPTUŽBE PROTIV KOSOR I KARAMARKA

Šišljagić: Za lažno svjedočenje protiv Glavaša Fehir dobio stan

14.10.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas kako je Krunoslav Fehir, krunski svjedok koji je u sudskom postupku protiv utemeljitelja HDSSB-a Branimira Glavaša vođen zbog optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za svoje lažno svjedočenje i osuđujuću presudu Glavašu nagrađen stanom u Poreču, a što su mu omogućili bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor te bivši ministri unutarnjih poslova i poljoprivrede Tomislav Karamarko i Petar Čobanković

Na konferenciji za novinare Šišljagić je ustvrdio kako tome u prilog govori dokumentacija iz MUP-a, koja je, kako je rekao, 'prije dva tjedna dostavljena osobno Glavašu u Mostar'. Kazao je da je cjelokupna operacija plaćanja usluge lažnog svjedočenja odrađena preko istarske Policijske uprave, MUP-a, Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i Ureda predsjednice Vlade RH tijekom 2010. i 2011. godine, a da su glavni glavni sudionici Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i Petar Čobanković.

Dodao je kako je iz međusobne korespondencije vidljivo da je, bez ikakvog natječaja, a po Karamakovom nalogu iz veljače 2011., Fehiru dodijeljen dvosobni stan u Poreču na privremeno korištenje, kao stan za službene potrebe, koji je prethodno adaptiran i opremljen namještajem, za što je utrošeno oko 150.000 kuna.

Šišljagić navodi kako se Fehir, 16. lipnja 2011., dopisom obraća Jadranki Kosor, u kojem traži otkup toga stana navodeći, kako je to moguće 'ako Vlada tako odluči, odnosno donese rješenje', a već četiri dana poslije 'Kosor daje nalog Karamarku da o tome održi sastanak s Fehirom i o tome izvijesti njezin ured'

Razgovor Fehira i Karamarka obavljen je 4. srpnja 2011., a isti dan je iz Karamarkova kabineta izdan nalog Upravi za materijalno-finacijsko poslovanje MUP-a da se za stan u kojem Fehir boravi pokrene procedura ukidanja statusa stana za službene potrebe te pokrene potrebna procedura vezana uz otkup toga stana, tvrdi Šišljagić.

Napominje kako je iz dostavljene dokumentacije vidljivo da Karamarko već idući dan ministru Čobankoviću, kao čelniku agencije AUDIO, upućuje dopis da se popisu stanova kojima treba ukinuti status stana za službene potrebe doda i stan u kojem boravi Fehir, što je Čobanković i učinio svojom odlukom od 23. studenog 2011. godine.

Nakon što je Fehir potkraj prosinca 2011. podnio zahtjev za kupnju stana nekoliko djelatnika MUP-a obratilo se Sindikatu policije Hrvatske s primjedbom na nezakonitu dodjelu stana Fehiru, bez natječaja, zbog čega se Sindikat žalbom obratio MUP-u, rekao je Šišljagić. Dodao je da je MUP u svojim dopisima Sindikatu od lipnja do rujna ove godine odgovorio kako se Pravilnik o rješvanju stambenih potreba djelatnika MUP-a iz veljače 1998., na koji se pozivao Karamarko, ne primjenjuje, jer se sredstva za te namjene od 2000. ne osiguravaju u državnom proračunu, a Pravilnik nikada nije objavljen u Narodnim novinama.

Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić ocijenio je kako se radi o dosad neviđenom obliku službene državne korupcije te da je 'posebno zastrašujuće što su u tim nezakonitim i protuustavnim radnjama sudjelovali najviši državni dužnosnici iz vremena HDZ-ove Vlade od 2005. do 2011. godine'.

Dopredsjednik stranke Krešimir Bubalo kazao je kako okolnost da sporni Pravilnik o rješavanju stambenih potreba djelatnika MUP-a, koji je 1998. donio tadašnji ministar Ivan Penić, koji nikada nije objavljen u Narodnim novinama, govori da je HDZ-vlast još 1998. donijela 'lažni dokument, bez ikakve zakonske snage, koji je služio za pljačku državnog stambenog fonda'.

Najavio je kako će Klub zastupnika HDSSB-a od Vlade tražiti objavu popisa svih osoba i djelatnika MUP-a koji su temeljem takvog nezakonitog i protustavnog pravilnika dobili stan iz portfelja MUP-a ili Agencije AUDIO od 1998. do danas. Najavio je i podnošenje ustavne tužbe, s ciljem poništenja toga Pravilnika, ali i rješenja koja su izdana na temelju takvog dokumenta.