KAZNENO PRIJAVLJEN

Sisački gradski čelnik prijetio smrću Velimiru Bujancu

28.05.2013 u 20:31

Bionic
Reading

Mreža TV najoštrije je osudila prijetnje smrću novinaru Velimiru Bujancu koje mu je, nakon sinoćnje emisije Bujica, uputio Veljko Novak, jedan od donedavnih čelnika Siska. Prijetnje smrću stigle su nakon gostovanja kandidatkinje SDP-a za gradonačelnicu Siska Kristine Ikić Baniček i objave dokumenata o navodnoj kupnji sisačkih gradskih vijećnika

Uredništvu Bujice dostavljeni su dokumenti koji, kako se navodi u priopćenju Mreže TV, 'dokazuju kako je predsjednik Gradskog vijeća Siska Veljko Novak za 96.000 kuna kupio gradskog vijećnika i 2005. godine s vlasti srušio SDP-ovog gradonačelnika Davorka Vidovića te instalirao HDZ-ovca Dinka Pintarića'.

Kristina Ikić Baniček otvoreno je govorila i o kriminalnoj vladavini Siskom dvojca Pintarić – Novak, a šefa tamošnjeg HSP-a dr. Ante Starčević, između ostaloga, prozvala je i zbog ilegalnih gradskih donacija glavnom tajniku stranke Petru Čoriću iz Iloka, kojeg se povezuje s napadom na Igora Rađenovića', stoji u priopćenju koje potpisuje Zvonimir Kabelka, direktor i glavni urednik Mreže TV.

Prepričava se i kako je urednika Bujice Velimira Bujanca jutros nekoliko puta zvao Veljko Novak, aktualni kandidat koalicije HDZ – HSP AS za predsjednika Gradskog vijeća Siska, no Bujanec mu se nije javljao. Nakon toga ga je nazvao i Anto Đapić te mu prenio: 'Prijatelju, budi oprezan! Veljko Novak prijeti da će ti iščupati obje ruke. Znaš da je dobar s mafijom. Pazi da te ne srede!'

Velimir Bujanec se nakon te poruke odvezao u zagrebačku policiju, gdje je prijavio prijetnje i u nazočnosti policijskih službenika nazvao Novaka i uključio 'speakerphone'. Novak je, kako se navodi u priopćenju, prijetnje ponovio i potvrdio razgovor s Đapićem, a sve su to slušali i inspektori Policijske uprave zagrebačke. Protiv Veljka Novaka podnesena je kaznena prijava, a Velimiru Bujancu ponuđena je 24-satna policijska zaštita.

'Napadi i pritisci na novinare, oni verbalni ili bilo kojeg drugog oblika nasilja, apsolutno su neprihvatljivi i ne mogu se tolerirati u demokratskom društvu. Autore ovog mučkog verbalnog napada u interesu zaštite novinarske profesije i sigurnosti građana uopće, treba upozoriti da nas takvim postupcima okreću ulasku u europsko poimanje demokracije i vraćaju u tamnu prošlost', apelira direktor i glavni urednik Zvonimir Kabelka uz poziv predstavnicima vlasti da 'poduzmu odgovarajuće mjere kako bi ovu nasilnu prijetnju, kao i onoga tko ju je izrekao, oštro sankcionirali'.