HUMANITARNIH 10.000 EURA

Sisačka županica i njeni savjetnici daju za Japan svoje naknade

16.03.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić objavila je danas da će 5000 kuna od svoje plaće uplatiti za pomoć stradalima u potresu i tsunamiju u Japanu. Po 5000 kuna, koliko im iznosi neto jednomjesečna naknada, u istu će svrhu dati i 14 njenih savjetnika, tj. članova triju savjeta u županiji. Ukupno će predstavnici županijske vlasti u Sisku japanskoj Vladi donirati 10.000 eura

Samo na području Sisačko-moslavačke županije japanska Vlada je u brojne projekte do sada uložila višemilijunske iznose. Japanci su, naime, financirali prvo prognaničko naselje na području Županije, ono u Maloj Gorici vrijedno 12 milijuna američkih dolara, koje je udomljavalo preko tisuću osoba. Do danas su sa 650.000 eura financirali više od 20 projekata koji se odnose na razminiranje, obrazovanje, ljudska prava, zdravstvo, te druge djelatnosti i potrebe, osobito na području posebne državne skrbi.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel osobno će odvojiti 5.000 kuna za pomoć japanskoj Vladi koja je proteklih dana suočena s posljedicama jedne od najvećih prirodnih katastrofa u svojoj povijesti. Jednomjesečne naknade odreći će se i svi članovi radnih tijela, odnosno Savjeta za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam i Savjeta za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika.

Pomoć u kunskoj protuvrijednosti od oko 10.000 eura bit će transferirana Vladi Japana. Županica je pozvala i sve svoje kolege u Hrvatskoj da postupe na isti način, poglavito u onim županijama koje su više puta uživale donacije Japana, a apel je uputila na konferenciji za novinare održanoj u Sisku u srijedu, 16. ožujka.

Podsjetimo, županica Lovrić Merzel više je puta kritizirana zbog najvećeg broja svojih savjetnika u državi, koji su donedavno bili u Savjetu županice. Odnedavno je njih 14 raspoređeno u Savjet za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika, Savjet za obrt, gospodarstvo i turizam te Savjet za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika.

Mjesečno se za njihove usluge izdvaja više od 100.000 kuna bruto iz županijskog proračuna.