teške uvrede

Sirijske zaraćene strane se vrijeđale nakon pregovora u Ženevi

31.03.2017 u 22:14

Bionic
Reading

Pregovarači sirijske vlade i oporbe međusobno su razmijenile uvrede u petak, kazavši jedni za druge da su ’teroristi’ te da se nakon osmodnevnih pregovora u Ženevi

Dvije strane nisu se izravno sastale nego su pregovarali preko posrednika Staffana de Misture, a svoje su uvrede izrekli pred kamerama nakon zasebnih sastanaka s Misturom.

Oporbeni pregovarač Nasr al Hariri rekao je da ‘teroristički režim’ predsjednika Bašara al Asada odbija pregovarati o političkoj tranziciji, te da je Asad ratni zločinac koji mora odstupiti u ime mira.

‘Oni su samo nastavljali sa svojom praznom retorikom o borbi protiv terorizma’,  rekao je Hariri novinarima ponovivši da ‘ne može biti mira bez pravde’.

‘Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne mogu biti opcija za pregovore. Odsad će se morati naći prostora za tranzicijsku pravdu kako bi se osiguralo da se utvrdi odgovornost počinitelja zločina’, rekao je.

Hariri je rekao da traži pregovaračkog partnera koji stavlja interese sirijskog naroda na prvo mjesto, a Bašar al Džafari koji vodi pregovaračku stranu sirijske vlade da jedino želi pregovarati s nekim tko je ‘patriotski  nastrojen’.

Džafari je za pregovarače oporbe rekao da se ‘ponašaju kao djeca’ koja misle da se pojavljuju u televizijskim show emisijama  poput ‘Arab idol’ ili ‘The Voice’ te imaju iluziju da će vlada jednostavno predati upravljanje zemljom u njihove ruke. 

‘Zapravo su samo oruđe, lutke na koncu u rukama svojih gospodara i čini se da nisu dobili od njih upute osim naputka da nastave podržavati terorizam i stvarati nered na ovim pregovorima’.

Džafari je rekao da je njegovo izaslanstvo predalo Misturi dokumente o svim aspektima pregovora - izborima, ustavu, reformiranoj vlasti i borbi protiv terorizma - no oporba nije odgovorila.