GUŠENJE PROSVJEDA

Sirijska vojska ubila 25 civila

11.06.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Sirijske snage uz potporu helikoptera ubile su najmanje 25 civila pokušavajući ugušiti velike prosvjede protiv režima u petak diljem zemlje, posebno na sjeverozapadu koji je bio na meti silovitih vojnih operacija

Gotovo tri mjeseca od početka pobune 15. ožujka i usprkos međunarodnim sankcijama i prosvjedima, režim Bašara al-Asada čini se odlučan u svom naumu da u krvi uguši prosvjede, što osuđuju vlasti diljem svijeta.

Dok se 15 članova UN-ova Vijeća sigurnosti ne uspijeva dogovoriti o donošenju rezolucije kojom bi osudili represiju, Bijela kuća je upozorila da 'nasilje i divljaštvo moraju odmah prestati' u Siriji. 'Sjedinjene Države odlučno osuđuju strašnu uporabu sile sirijske vlade', rekao je glasnogovornik ureda američkog predsjednika Jay Carney u priopćenju.

Represija je bila osobito snažna u Maret al-Numanu, blizu Džisr al-Šughura, u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, gdje je najmanje 10 civila ubijeno kada su snage otvorile vatru na desetke tisuća prosvjednika, kažu očevici i aktivisti.

Kako navodi direktor sirijske organizacije za ljudska prava Rami Abdel-Rahman, prosvjednici su u tome mjestu uspjeli zauzeti policijsku postaju, pošto su sigurnosne snage iz nje pobjegle. Helikopteri su zatim intervenirali i zapucali na zgradu, rekao je.

Državna televizija je pak izvijestila o napadu 'naoružanih terorističkih skupina na glavni stožer sigurnosnih snaga', a vlasti od početka pobune optužuju 'naoružane bande' da izazivaju nerede.

Tri su osobe ubijene u Damasku, devet u obalnom gradu Latakiji, a dvije u južnoj pokrajini Deri, iz koje su se prosvjedi proširili diljem zemlje, javljaju sirijski aktivisti za ljudska prava.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je sve dosad bio prijatelj sirijskog predsjednika, nazvao je represiju kod susjeda 'užasnom'. Turska je otvorila svoje granice, pa su se onamo zadnjih dana slile tisuće sirijskih izbjeglica, napose iz Džisr al-Šughura.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je 'neprihvatljivom' uporabu vojne sile sirijskog režima nad civilima i rekao da je 'duboko zabrinut' zbog nastavka nasilja u Siriji.

SAD koji je Asadu uveo izravne sankcije, 'i dalje traži način da pojača pritisak' na njega, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Rusija koja u UN-u ima pravo veta, protivi se rezoluciji protiv Sirije, gdje je dosad u gušenju prosvjeda život izgubilo više od 1200 ljudi, uhićeno je najmanje 10.000, a više tisuća je izbjeglo od 15. ožujka, smatraju nevladine organizacije.