osmi krug razgovora

Sirijska vlada još nije potvrdila dolazak na pregovore u Ženevi

27.11.2017 u 17:57

Bionic
Reading

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan da Mistura rekao je u ponedjeljak da sirijska vlada još nije potvrdila da će sudjelovati na osmom krugu mirovnih pregovora u Ženevi ovaj tjedan, ali i da je 'dala do znanja da će se uskoro oglasiti'

'Prošle noći dobili smo poruku da vlada neće danas otputovati u Ženevu. Naravno da se nadamo i doista očekujemo da će vlada uskoro krenuti na put', rekao je de Mistura Vijeću sigurnosti UN-a.

U utorak de Mistura treba podnijeti izvješće o Siriji predstavnicima pet stanih članica Vijeća sigurnosti na sastanku u Ženevi.

Sirijski tisak objavio je u ponedjeljak da je vlada odgodila dolazak u Ženevu planiran za utorak zbog inzistiranja oporbe da se Asad povuče s dužnosti.

Sirijski predsjednik želi potpunu vojnu pobjedu, a njegovi protivnici traže da se povuče s vlasti pa analitičari od novog kruga pregovora ne očekuju bitnije pomake.

'Asadovu režimu ne smije se dopustiti da dobiva na vremenu dok su ljudi pod opsadom i bombardirani', rekao je u nedjelju Jahija al-Aridi, novoizabrani voditelj oporbenog pregovaračkog odbora.

Aridi je postavljen prošli tjedan umjesto još otvorenijeg Asadovog protivnika pa su se pojavila nagađanja da bi oporba mogla ublažiti svoje stajalište. No oporba je u petak ponovila da i dalje traži Asadov odlazak prije početka političke tranzicije.

  • +5
Sirija Izvor: Reuters / Autor: ERIK DE CASTRO

Visoki Asadov savjetnik rekao je prošli tjedan da pregovori mogu uspjeti samo ako pobunjenici polože oružje.

U međuvremenu, sirijske snage nastavljaju bombardirati pobunjeničke položaje, a žrtve se broje u desecima.

'Režim ne želi doista pregovarati. Oni žele osvojiti svaki centimetar sirijskog teritorija i onda pregovarati. Ali oporba tada ne bi imala aduta', rekao je Nikolaos Van Dam, bivši nizozemski diplomat u Damasku i autor dviju knjiga o Siriji.

Rusija planira sazvati 'Sirijski kongres' koji bi okupio predstavnike vlade i nekih oporbenih skupina kako bi se sastavio novi ustav što bi dovelo do izbora. Glavna oporba protivi se tome, ističući da se svi pregovori moraju voditi pod okriljem UN-a. No sirijska vlada podržava tu zamisao, kao i Turska.

'Postoji napredak u smjeru političkog rješenja na osnovi ujedinjene Sirije predvođene Bašarom al-Asadom, s izmjenama ustava i izbornog zakona', rekao je visoki prorežimski dužnosnik u regiji.

Ovotjedni pregovori u Ženevi fokusirat će se na izbore i ustav, rekao je u subotu u Damasku Ramzi Ramzi, de Misturin zamjenik.