KOLEKTIVNA PRAVA: BITI ILI NE BITI

Sindikati razotkrili tri glavna protivnika referenduma

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.09.2012 15:39
  • Objavljeno 13.09.2012 u 15:39
Prašnjak Ribić Laktašić Mihalinec

Prašnjak Ribić Laktašić Mihalinec

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Referendum četiriju sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata odvija se u najboljem redu i bez ijednog prigovora člana bilo kojeg od četiri sindikata te uz velik odziv članstva, izvijestili su čelnici Matičinih sindikata na današnjoj konferenciji za novinare.

Referendum, na kojem se članovi sindikata izjašnjavaju prihvaćaju li ili ne Vladin prijedlog Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, počeo je u utorak, 11. rujna i završava danas u 18 sati, a sindikati najavljuju da će o konačnim rezultatima izvijestiti sutra na konferenciji za novinare.
Referendum se provodi među 64.000 članova sindikata u 1.401 ustanovi.

Avberšek: Referendum u zdravstvu ne provodi se po zakonu

'Kao odgovorni sindikalac, s obzirom da je Strukovni sindikat medicinskih sestara, koji zapravo pripada pregovaračkom odboru za zdravstvo, a ne vertikali je krenuo u referendum. Ono što sam ja provjerila je to održava li se referendum i sada govorim strogo za zdravstvo, po zakonu, odnosno po pravilima za provođenje referenduma. Odgovorno tvrdim, nazvala sam pet do šest zdravstvenih ustanova, tri KBC-a, Zagreb, Split i Osijek, mislim da je to dovoljno, plus još neke ustanove, gdje se ustanovilo da se referendum ne provodi po zakonu', kaže Avberšek te pojašnjava u čemu je problem. 'Prvo, mogu izaći samo članovi tog sindikata, mora biti popis tih članova, mora biti odbor za provedbu tog referenduma, moraju biti kutije, toga ništa nema, nego se dijele listići po odjelima. E, sada, ako me pitate jesam li legalista, jesam i nemam ništa protiv da sindikati imaju pravo pitati svoje članstvo jesu li za izmjenu ili ne, ali imam protiv ako se u isto vrijeme odlučimo za referendum i ne poštujemo pravila igre', ističe Avberšek. (Media servis)

Po podacima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimira Mihalineca, referendum je gotov u 49 posto ili 171 srednjoškolskoj ustanovi, a glasalo je 92,7 posto članstva.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izvijestio je kako se referendum među članstvom tog sindikata odvija besprijekorno, a od 126 ustanova rezultate je dostavila 41, uz izlaznost od 81 posto.

U najboljem redu teče i referendum članstva Sindikata hrvatskih učitelja, a izjašnjavanje je završilo u 35 posto podružnica, kojih ukupno ima više od 800, kaže predsjednik tog sindikata Zvonimir Laktašić

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak kaže da i među medicinskim sestrama i tehničarima izjašnjavanje teče glatko.

Odbacuje tvrdnje predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek po kojima je referendum traljav i pun nepravilnosti, ocjenjujući njezine istupe besprizornima i u službi Vlade.

Prašnjak tvrdi da se referendumu žele priključiti i članovi Samostalnog sindikata zdravstva, ali da im je Avberšek to uskratila potpisom Dodatka TKU-a.

Prihvati li članstvo na referendumu Vladinu ponudu, sindikati Matice potpisat će Dodatak kolektivnom ugovoru, a odbije li, tijela sindikata odlučit će o daljnjim koracima koji mogu značiti štrajk, tužbe, prosvjedne skupove i druge akcije, najavio je Vilim Ribić.

On smatra da sindikati pri provedbi referenduma imaju tri glavna protivnika, a to su Vlada, dio sindikata koji zapravo radi za Vladu te dio medija koji je, kako je rekao, u službi krupnog kapitala, imenujući pritom jednu veliku izdavačko-medijsku kuću u Hrvatskoj.

Referendum teče bez pritužbi

Tvrdnje da je referendum namješten nazvao je imbecilnima jer bi, kako je rekao, najveća glupost bila kad bi čelnici sindikata namjestili rezultat protiv volje članstva.

Komentirajući medijske objave prema kojima bi Vlada mogla tužiti bivšeg ministra Radovana Fuchsa koji je potpisao kolektivni ugovor za osnovno školstvo u kojem su koeficijenti zamrznuti dok taj ugovor vrijedi, Ribić je kazao da je krajnje opasno kažnjavati onoga koji je potpisao nešto na korist radnim ljudima.

Na referendumu se članovi četiri sindikata Matice izjašnjavaju o Vladinu prijedlogu Dodatka TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama, odnosno slažu li se ili ne s prijedlogom da se zaposlenima u javnim službama smanje materijalna prava (neisplata dviju božićnica i jednog regresa, smanjenje jubilarnih nagrada, drukčiji obračun naknade za prijevoz), a ostave nedirnute plaće.

No, bez obzira na ishod referenduma, kako tvrdi Jutarnji list, božićnice i regresi za zaposlene u javnim službama do kraja iduće godine sigurno se neće isplaćivati, a i prijevoz će biti umanjen, upravo na način kako je i zamišljeno prema predloženim izmjenama TKU-a.

Naime, ako sindikati na sastanku u subotu odbiju potpisati izmjene, Vlada će već u ponedjeljak, 17. rujna, raskinuti kolektivni ugovor. On će istoga dana ući u produljenu primjenu i 17. prosinca prestati vrijediti, i Vlada više neće imati obvezu isplatiti božićnicu od 1250 kuna.

Odgovor kolegici Avberšek

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi