objavljeno u narodnim novinama

Sindikat znanosti traži javnu ispriku Vlade; 'falsificirali' potpis na sporazumima

02.04.2024 u 11:13

Bionic
Reading

Sindikat znanosti je priopćio u utorak da je Vlada falsificirala potpis toga sindikata na sporazumima o ukidanju dodataka na plaću zbog čega ju je pozvao da hitno objavi službeni ispravak tih sporazuma te da se na stranicama Vlade i Ministarstva znanosti javno ispriča

Ovakva vrsta falsificiranja volje Sindikata skandalozna je i nedopustiva u demokratskoj zemlji, članici EU-a, i Sindikat od Vlade zahtijeva da u „najkraćem mogućem roku pokaže da je riječ o nesposobnosti i velikoj pogrešci administracije na način da objavi službeni ispravak navedenih sporazuma te da se na stranicama Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja javno objavi isprika Sindikatu“, kaže se.

Ako do toga ne dođe ili zaključimo da je riječ o svjesnoj manipulaciji, upozorit ćemo sve domaće i strane nadležne institucije i poduzet ćemo sve dostupne pravne korake te o svemu učinjenom obavijestiti medije i građane ove zemlje, kaže se.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo je 23. veljače Sindikatu hrvatskih učitelja, Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama i Sindikatu znanosti potpisivanje dvaju sporazuma kojima se zaposlenicima u obrazovanju i znanosti ukidaju prosvjetni dodatak od 13,72 posto i dodatak za nenastavno osoblje od 6,11 posto izboren štrajkom iz 2019.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja je odbio potpisati navedene sporazume jer smatra da nisu u interesu zaposlenika, niti su Vladi od bitnog značaja, ističu iz Sindikata i dodaju da je s njihovom odlukom jasno bio upoznat i sam ministar Radovan Fuchs, kojem je osobno obrazložen stav Sindikata o nepotpisivanju.

Usprkos navedenom, Sindikat je prije nekoliko dana postao svjestan činjenice da su 6. ožujka u Narodnim novinama objavljeni gore spomenuti sporazumi u kojima se kao potpisnik navodi i Sindikat znanosti, kaže se.