VARAŽDINSKI AQUACITY

Sindikat će zatražiti skidanje imuniteta Čehoku

04.03.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Od Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora zatražit će se skidanje zastupničkog imuniteta Ivanu Čehoku da bi ga se moglo tužiti zbog štete nastale u gradskom poduzeću Aquacity. Najavljuje to Franjo Veble, sindikalni povjerenik u Aquacityju, gradskom poduzeću koje gotovo tri mjeseca ne radi, a zaposlenici potražuju tri plaće

'Uz Čehoka, koji je jedini član glavne skupštine poduzeća, privatno ćemo tužiti i sve bivše članove nadzornog odbora. Naime, ne smijemo zaboraviti da vlasnici i poslovodstvo odgovaraju i privatnom imovinom ako dođe do štete u trgovačkim društvu', objasnio je sindikalni povjerenik.

Veble ističe da su preostali zaposlenici Aquacityja, njih desetak, očekivali i nadali se drukčijem tijeku događaja, ali se to ipak nije dogodilo.


'Kada su se zaposlenici sindikalno organizirali u studenom prošle godine krenulo se u dobrom pravcu. Ubrzo je gradonačelnik potpisao sporazume da zaposlenici ne trebaju tijekom siječnja dolaziti na posao jer se nije uspio organizirati, ali će dobiti naknadu plaće. Isto takav sporazum potpisan je i za veljaču, nakon koje se trebala znati sudbina Aquacityja. Međutim, veljača je prošla, a Grad Varaždin nije ništa riješio. Stoga ovaj put neću reći da gradonačelnik nije govorio istinu, nego da je lagao radnicima, meni kao njihovom sindikalnom predstavniku i samom sebi kada je svjesno potpisao sporazum u kojem se obvezao da će Grad Varaždin najkasnije do 28 veljače naći rješenje za Aquacity kroz prodaju, preuzimanje ili neki drugi način', kaže Veble.

O sudbini Aquacityja, kako dodaje, početkom tjedna razgovarao je s varaždinskim gradonačelnikom kojemu je prenio želju zaposlenika da im se obrati, ali do tog susreta nije došlo.

'Nećemo stati jer se i dalje potražuju tri plaće, bez obzira na to što je Grad na račun sindikata uplatio 70 tisuća kuna na ime pomoći radnicima radi prevladavanje ove teške krize u kojoj su se našli ne svojom krivnjom. Novci su došli, podijeljeni su, ali tražimo tri plaće, a uskoro i četvrtu. Stoga postoji uvjet za podnošenje zahtjeva za stečaj za što su me ovlastiti zaposlenici, pa ukoliko neće biti nikakvih pomaka idućih tjedan ili dva, sigurno ide i taj zahtjev, a ne samo privatna tužba za štetu', rekao je Veble, napominjući da bi se od tužbi i stečaja moglo odustati ukoliko se isplate zaostale plaće i neopravdana umanjenja.

'Iako se na to i pismeno obvezao, Čehok nije uspio ni nakon nekoliko mjeseci riješiti problem gradskog poduzeća Aquacity koje se najprije namjeravalo prodati, a zatim dati na upravljanje Varkomu. Više nisam siguran je li se ozbiljno pregovaralo o potonjoj opciji s obzirom na to da nam je jednom rečeno da razgovaramo s zamjenikom Mikcem, drugi put s Horvatom... No ni ja niti zaposlenici nismo mala djeca da bi se i dalje dali vući za nos od bilo koga, pa i gradskih čelnika', ističe Veble.

Sporo rješavanje sudbine Aquacityja, kako dodaje, dobrim dijelom je posljedica novih otkrića vezanih uz njegovo poslovanje. 'Ne treba zaboraviti da ga je vodio Miljenko Ptiček, pritvoreni direktor Parkova čiji su članovi nadzornog odbora bili ujedno i u Aquacityju. Sada polako izlaze van neke čudne radnje vezane uz distribuciju pića u tom restoranu, najam sportskih terena i drugog. No neka institucije i tu odrade svoj posao, pa tko je imao prste u pekmezu, neka odgovara, ističe Veble.