SJEDNICA GSV-A

Sindikalci očekuju podršku poslodavaca protiv Nakića

25.04.2016 u 14:09

Bionic
Reading

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća započela je danas u podne, a na dnevnom su redu prijedlog imenovanja novog predstavnika Vlade RH u Upravno vijeće Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), položaj socijalnih partnera i stanje kolektivnog pregovaranja (uvodna izlaganja podnijet će predstavnici sindikalnih središnjica) te rasprava o reformi sustava javnoga zdravstva, o čemu će govoriti ministar zdravlja Dario Nakić

Po završetku sjednice, koja se održava u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, najavljene su izjave za medije. Novinari su popratili i dolazak sudionika na sjednicu, a očekuje se da će ona potrajati dva do tri sata.

Uoči sjednice, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, koji trenutno predsjeda i GSV-om, podsjetio je da su sindikati već ranije tražili održavanje tematske sjednice GSV-a oko najavljene reforme zdravstva, jer se njome 'dodatno zavlači ruka u džepove građana i nameću novi nameti'.

Ne umanjujući problem mirovinske reforme, mislimo da je zdravstveni sustav takvim prijedlozima stavljen u poziciju da će ga i dalje financirati najsiromašniji sloj hrvatskih građana, a pritom će biti isključivo podređen bogatima i profitu, izjavio je Novosel novinarima.

'Kako drugačije protumačiti 'simbolično povećanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja od 19 kuna' nego da se na taj način građane definitivno gura privatnim osiguravateljima i očito želi uništiti sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja kroz javni sustav zdravstva. I kako protumačiti povećanje participacije bolničkog liječenja s dvije na tri tisuće kuna, nego da se time želi natjerati građane da prihvate takav ultimativan prijedlog', rekao je Novosel.

Očito se želi ozakoniti ono što već postoji u praksi, smatra predsjednik SSSH-a, da liječnici puno više vremena provode u privatnim poliklinikama, a u sustavu javnog zdravstva onoliko vremena koliko doista moraju.

Tim mjerama će se sindikalne središnjice na sjednici GSV-a odlučno suprotstaviti, a očekujemo da će to učiniti i poslodavci. Vjerujemo kako će razgovor ići u smjeru da ministar zdravlja Dario Nakić odustane od toga, a ne bude li tako sindikati će pokrenuti akcije protiv takvih reformi, najavio je Novosel.

Ministar Nakić Nakić pak kratko poručuje da svi zajednički imaju odgovornost za sudbinu zemlje. Nije odgovorio hoće li odustati od najavljenih reformi koje su naišle na brojne kritike i nezadovoljstvo, izvještava Media Servis.
 
Na sjednicu GSV-a pozvano je šestero ministara - ministrice rada i mirovinskoga sustava i dopredsjednica GSV-a Nada Šikić te socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, ministri regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, gospodarstva Tomislav Panenić, financija Zdravko Marić i zdravlja Dario Nakić, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Kuštrak, koji je i dopredsjednik GSV-a, Gordana Deranja, Mihael Furjan i Ivan Mišetić te predstavnici sindikalnih središnjica - Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i predsjednik GSV-a, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i zamjenik predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata Zdenko Mučnjak

'S posla na groblje' i 'Koliko novca, toliko zdravlja'

U četvrtak su se SSSH i NHS u zajedničkom priopćenju usprotivili najavljenim reformama mirovinskog i zdravstvenog sustava poručujući da će se boriti protiv mjera koje je najavila Vlada u pismu upućenom Europskoj komisiji. Za SSSH i NHS neprihvatljivo je i nepotrebno skraćivanje prijelaznih razdoblja za izjednačavanje dobi muškaraca i žena za punu starosnu mirovinu, povećanje dobi za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina starosti te za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine života.

Neprihvatljiva im je i reforma zdravstvenog sustava po načelu 'koliko novca, toliko zdravlja', jer u neimaštini koja zahvaća najveći dio hrvatskoga društva svako poskupljenje participacije i police dopunskog zdravstvenog osiguranja predstavlja nepodnošljiv teret za većinu građana.

SSSH i NHS poručuju kako im je jasno da se premijer Tihomir Orešković u pismu upućenom Europskoj komisiji i prije početka razgovora sa socijalnim partnerima već obvezao na neke restriktivne mjere, tako da je razgovor s predstavnicima sindikata zapravo samo ispunjavanje forme.

U vezi izjave premijera Oreškovića u kojoj je komentirao završni sastanak i prezentaciju Vladinih reformskih mjera socijalnim partnerima, iz koje bi se moglo naslutiti kako sindikati ne samo da podupiru mjere nego predlažu i njihovo proširenje, SSSH i NHS ističu kako to nije točno.

'Sindikati su u svojim komentarima na predložene mjere dali niz primjedaba i neslaganja, ali su dali i neke prijedloge, pri čemu su jasno naglašavali kako je nužno otvarati vrata pozitivnom poslovnom okruženju i privlačiti strane investicije, ali ne nauštrb hrvatskih radnika', kaže se u priopćenju. Kada je riječ o mirovinskom i zdravstvenom sustavu, sindikati ne samo da se protive najavljenim reformskim mjerama nego će koristiti i sve svoje mogućnosti da bi se protiv njih borili, na što pozivaju i sve hrvatske građane, poručuju SSSH i NHS.