PUKLA 'JEDINA OPCIJA'

Sinčićeva koalicija raspala se na četiri dijela. Razlog je - novac

13.10.2016 u 19:59

Bionic
Reading

Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na čelu koalicije Jedina opcija na parlamentarnim izborima ostvario je izvanredan uspjeh osvojivši fenomenalnih osam saborskih mandata. Međutim, u samo mjesec dana Jedina opcija raspala se na četiri opcije, pa će Živi zid sutra na konstituirajućoj sjednici Sabora biti zastupljen samo sa Sinčićem, Vladimirom Palfi, Ivanom Pernarom i Marinom Škibolom. Ostala četvorica izabranih zastupnika iz koalicije Jedina opcija brzo nakon izbora doživjeli su 'prosvjetljenje', spoznali su, eto, da Sinčić ipak nije jedina opcija. Šteta što im se prosvjetljenje nije dogodilo prije izbora jer bi bilo jako zanimljivo vidjeti bi li itko od njih ušao u Sabor mimo Sinčićevih skuta

Ivan Vilibor Sinčić, mladić koji voli da ga se percipira kao ultimativnog borca za prava obespravljenih građana, sa svojim je Živim zidom ostvario velik uspjeh na rujanskim izborima. Mahom je osvojio protestne glasove birača koji su i na taj način željeli kazniti politički establišment jer ga očito smatraju korumpiranim, premreženim i trulim. Osvojili su osam mandata.

Iako je Živi zid osvojio te mandate u koaliciji Jedina opcija sa strankama Promijenimo Hrvatsku, Akcijom mladih i još nekoliko manjih stranaka, nije pretjerano reći da su im birači dali svoje glasove prvenstveno zbog Sinčića.

Od izbora je prošlo mjesec dana, Sabor još nije ni konstituiran, a Jedina opcija raspala se u četiri komada. Ivan Lovrinović i Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku, koji su na lanjskim izborima ušli u Sabor na listi Mosta, odmah nakon rujanskih izbora najavili su osnivanje svog kluba zastupnika. Bivši supredsjednik Živog zida Hrvoje Runtić u međuvremenu se pridružio zastupnicima Mosta.

Prije nego što je pretrčao kod Bože Petrova, Runtić je teško optužio Sinčića i vodstvo Živog zida da su primali nelegalne donacije i da će, ako bude šutio o tome, na koncu biti izdašno novčano nagrađen.

Na listi Sinčićeve koalicije Jedina opcija u Sabor je ušao i Goran Aleksić iz Udruge Franak. Aleksić se lijepo odužio Sinčiću – napustio je Jedinu opciju i osnovao novu stranku, Snaga. U čiji će se klub zastupnika prikrpati, Aleksić još uvijek ne želi otkriti. Na njega su računali i u Mostu i u stranci Promijenimo Hrvatsku. Aleksić kaže kako u njegovoj novoj stranci nema nikoga iz Živog zida te da je većina članova iz Udruge Franak.

Paralelno s osipanjem saborskih mandata Ivan Vilibor Sinčić vodi unutarstranačku borbu jer vodstvu Živog zida prijeti puč. Stoga se rodila ideja da se ugasi stari Živi zid i osnuje novi: Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić. Taj je plan propao nakon što je Ministarstvo uprave odbilo registrirati stranku takvog naziva zbog prevelike sličnosti s imenom još uvijek postojeće stranke.

A onda je sinula nova ideja. Prošlog vikenda osnovana je stranka imena Jedina opcija i za šefa te stranke izabran je Lovre Crvelin. Kako se radi o široj javnosti potpunom anonimusu, može se pretpostaviti da je Crvelin tek privremeno rješenje, a da će, nakon što ta stranka bude registrirana pri Ministarstvu uprave, Sinčić ugasiti Živi zid i preuzeti vodstvo nad novom strankom.

'Ne znam vam odgovoriti na pitanje hoćemo li ugasiti Živi zid i prijeći u Jedinu opciju. Dali smo zahtjev za registraciju nove stranke', rekao nam je danas Ivan Pernar.

Sinčić nije bio raspoložen za razgovor i uputio nas je na Tihomira Lukanića, kojeg smo također pitali hoće li se Živi zid ugasiti nakon što Jedina opcija bude registrirana.

'Za sada ne odgovaramo na takva špekulativna pitanja. Dozvolite nam da imamo svoj način i strategiju vođenja stranke i komuniciranja', rekao nam je Lukanić.

Sinčiću, Pernaru i njihovoj ekipi iznimno je važno da nova stranka bude registrirana do sutra, prije nego što počne konstituirajuća sjednica Sabora. Jer novac iz državnog proračuna dodjeljuje se političkoj stranci kojoj je zastupnik pripadao u trenutku konstituiranja Sabora. Sinčiću i Pernaru ne bi bilo zgodno da novac dobije Živi zid zato što u toj stranci već neko vrijeme traju velike borbe za prevlast.

Da je proračunski novac bitan u cijeloj ovoj kompliciranoj priči, rekao nam je i sam Pernar. 'Mislimo da će Ministarstvo uprave odugovlačiti s registracijom stranke. Da nas slome', rekao nam je Pernar. 

'Predmetni upravni postupak je u tijeku', odgovorili su nam danas iz Ministarstva uprave na pitanje je li nova politička stranka 'Jedina opcija' registrirana, te je li možda zahtjev za registracijom stranke odbijen.