OD KUKA DO JETRE I KRVI

Sinčić: Ako nemate novaca, ne vrijedite, ni vaš život ne vrijedi

22.02.2016 u 17:30

Bionic
Reading

Tko želi bolji kuk, otići će u Švicarsku, poručio je po već tko zna koji put ministar zdravlja Dario Nakić, a saborski zastupnik Živog zida Ivan Sinčić upozorio da je 'krenulo s kukom, a nastavit će se jetrom ili srcem pa završiti na transfuziji krvi' pa zaključio 'Ako nemate novaca, ne vrijedite, ni vaš život ne vrijedi'

Što to sve podrazumijeva nadstandard u javnom zdravstvenom sustavu o kojem ministar Nakić neprekidno govori, još uvijek nije do kraja jasno premda je strah da će zdravlja imati samo oni koji ga mogu i platiti iz dana u dan sve veći.

Nakić pak uporno negira da u javno zdravstvo uvodi razliku između dvije kategorije pacijenata – onih koji mogu platiti bolju uslugu i onih koji to ne mogu, naime, kako je kazao Novom listu: 'Ne. Već sad imamo tu razliku u društvu', ustvrdio je i dodao da je sad na snazi nejednakost i da sustav treba urediti 'tako da svi znaju na što imaju pravo i da znamo čime možemo raspolagati'.

No kako govoriti o solidarnosti i socijalnoj osjetljivosti kada bi nadstandard plaćali oni koji to žele, a nema pacijenta koji ne želi bolji stent ili bolji umjetni kuk? 'Ponovo ću karikirati. Tko želi bolji kuk, otići će u Švicarsku, u privatnu kliniku, i to napraviti', jednostavno je zaključio Nakić, a među brojnim reakcijama izazvao i onu jedinoga saborskog zastupnika Živog Zida Ivana Sinčića, koji je na Facebooku komentirao ministrove riječi:

Krenulo je sa kukom, nastavit će se za jetrom ili srcem a završiti na transfuziji krvi.Ako nemate novaca, ne vrijedite, ni vaš život ne vrijedi.

Posted by Ivan Vilibor Sinčić on Monday, 22 February 2016