OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Šimunić kao oličenje poštenja ili tek Mamićev srednji prst?

23.09.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Ante Čačić, kojeg je neupitni gazda hrvatskog nogometa Zdravko Mamić postavio na čelo hrvatske reprezentacije, za jednog od svoja dva pomoćnika postavio je čovjeka poznatijem po nadimku 'Crazy Joe' – Josipa Šimunića

Objašnjavajući novinarima odluku o postavljanju Šimunića za svog pomoćnika, Čačić je ustvrdio kako je dotični 'oličenje poštenja i čestitosti u nogometu'. Taj opis Šimunića posebno je zanimljiv ako se prisjetimo najzanimljivijih trenutaka iz Šimunićeve reprezentativne karijere.

Naime, Šimunić je tako u odlučujućoj utakmici u skupinama na SP-u 2006., onoj protiv Australije, ušao u nogometnu povijest kao prvi nogometaš koji je u jednoj utakmici uspio dobiti čak tri žuta kartona. Iako je sudac Graham Poll jasno i u lice Šimuniću pokazao dva žuta kartona, 'Crazy Joe' se jednostavno napravio ludim i nastavio igrati sve dok mu sudac na samom kraju nije pokazao i treći žuti karton. Činjenica da bi velik dio nogometaša vjerojatno postupio na isti način ne mijenja činjenicu da se tu baš i ne radi o postupku nekoga tko je 'oličenje poštenja i čestitosti u nogometu'.

Nije to jedini slučaj Šimunićeva 'poštenja i čestitosti' u reprezentativnim utakmicama. Naime, njegov brutalni start na Miralemu Sulejmaniju prilikom kvalifikacijske utakmice za SP u Brazilu, koju je Hrvatska u Beogradu igrala protiv Srbije, ušao je u anale nogometne povijesti. Šimunić je tako divljačkim startom prekinuo brzu kontru Srbije, pri čemu je Sulejmani samo čudom ostao neozlijeđen, a 'Crazy Joe' za svoj je čin dobio izravni crveni karton. Naravno, dio navijača će reći da su takvi prekršaji na protivničkom napadaču koji je u izravnoj prilici za gol uobičajen dio nogometa, ali reći da je nogometaš koji se tako obračunava s protivnicima 'oličenje poštenja i čestitosti u nogometu' može samo netko tko nema ni najmanjeg pojma što su to poštenje i čestitost.

Šimunićevo ponosno skandiranje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' na Maksimiru (nakon utakmice s Islandom) prigodno zaokružuje taj nesretni triptih 'poštenja i čestitosti'. UEFA je zbog tog kaznila Šimunića s čak 10 utakmica neigranja, a Hrvatski nogometni savez na čelu s Davorom Šukerom i Zdravkom Mamićem nagradio ga je funkcijom pomoćnika izbornika reprezentacije.

Nemojmo se zavaravati, nije Šimunić postao pomoćnik izbornika zbog 'poštenja i čestitosti', baš kao što Ante Čačić nije izabran za izbornika jer je silno kvalificiran za taj posao. Ni Čačić ni Šimunić nisu ništa više doli srednji prst Zdravka Mamića usmjeren prema svima onima koji ne vide hrvatsku reprezentaciju isključivo kao izlog Mamićevih proizvoda.