WIKILEAKS

Šimonović: Topničke dnevnike je uzeo Gotovina

05.09.2011 u 18:01

Bionic
Reading

Prema depešama iz američkog veleposlanstva u Zagrebu koje su objavljene na zviždačkoj stranici Wikileaks, tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović ih je obavijestio da je hrvatska istraga za topničkim dnevnicima dovela hrvatsku Vladu do neugodnih otkrića (embarrassing discoveries): u nestanak dokumenata iz akcije Oluja iz hrvatskoga vojnog arhiva, osim članova odvjetničkog tima Ante Gotovine i dvojice pripadnika Hrvatske vojske, bio je uključen i sam general Gotovina

I to u dva razdoblja - 1995, kad je pretraživao vojnu arhivu za potrebe svoje knjige, te od 1999. do 2000, kad je bio glavni inspektor oružanih snaga te ponovo pretraživao vojnu arhivu radi pripremanja navodne nove knjige, prenosi Jutarnji.hr.

To je sukus diplomatske bilješke koju je 15. svibnja 2009. u Washington uputio veleposlanik SAD-a James Foley. Bilješka je naslovljena 'Pogled ministra pravosuđa na suradnju hrvatske Vlade s Međunarodnim sudom za ratne zločine' i nosi oznaku 'povjerljivo'.

Bilješka je nastala u razdoblju kada je glavni haški tužitelj Serge Brammertz jako pritiskao Hrvatsku jer se proces trojici hrvatskih generala primicao kraju, a traženi dokumenti od hrvatske strane nikako nisu stizali.

Postojala je bojazan da će Brammertzovo lipanjsko izvješće pred Vijećem sigurnosti biti negativno za Hrvatsku, a to bi se negativno reflektiralo na hrvatske pregovore o članstvu u EU.