OPTUŽNICA ZA ZLOČIN NAD HRVATIMA

Silovali ju pred roditeljima te maloljetnim sestrama i bratom

22.05.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je podignulo optužnicu pred osječkim Županijskim sudom protiv 58-godišnjeg i 50-godišnjeg okrivljenika zbog sumnje za ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva u kolovozu 1991. u Dalju, tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, izvijestilo je danas Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku

Neslužbeno se doznaje kako su za to kazneno djelo optuženi Ljubinko Radošević i Vojislav Grčić. 'Okrivljenicima (1954. i 1962.) se stavlja na teret da su tijekom kolovoza 1991. u Dalju, tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske - kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja - protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti', navodi se u priopćenju osječkoga ŽDO-a, objavljenom danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

Obojicu okrivljenika se tereti da su, neutvrđenog dana, u kolovoza 1991. godine došli u kuću te obitelji s još nekoliko pripadnika Teritorijalne obrane, koji su s uperenim puškama prema svim članovima obitelji, po zapovijedi prvookrivljenog Radoševića, svezali ruke i stavili nož pod vrat tada 36-godišnjem ocu (1955.). Zatim su oca prisilili da zajedno s tada 38-godišnjom suprugom (1953.), 13-godišnjim kćerima (1978.) te 10-godišnjim sinom (1981.), gledaju kako tri osobe - drugookrivljenik, jedna osoba koja je u međuvremenu umrla te nepoznati pripadnik Teritorijalne obrane, siluju njihovu kćer, koja je tada imala 20 godina (1971.).


Prvookrivljenog Radoševića se tereti da je 1. kolovoza 1991. s nekoliko pripadnika Teritorijalne obrane razvalio ulazna vrata i nasilno ušao u kuću te obitelji, gdje je pred ostalim članovima obitelji udarao šakama i nogama po glavi i tijelu tada 36-godišnjeg oca (1955.), a zatim mu u vrat zabio injekciju s nepoznatim sadržajem te ga tako omamljenog odveli na nepoznato mjesto, dok su ostale članove obitelji zatvorili u drugu kuću.

Drugookrivljenika Grčića se tereti da je 1. kolovoza 1991. nasilno s jednom sada pokojnom osobom i još jednim nepoznatim pripadnikom Teritorijalne obrane odveo tada 20-godišnju kćer (1971.) u blizinu željezničke stanice i potom silovali.

Protiv okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ističe se u priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku.