VAKULA NAJAVLJUJE

Siječanj jedan od najtoplijih, a veljača?

02.02.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Ljubitelji zimskih uvjeta, ne samo relativno niske temperature, nego i snijega, u ovome tjednu trebali bi biti zadovoljni. Barem malo. Neki i više!

Nakon jučerašnje, ponegdje još i jutrošnje mjestimične kiše na Jadranu te slaba snijega u unutrašnjosti danas slijedi razvedravanje. Sutra pak, nakon osjetno hladnijeg jutra od današnjega, mjestimice i maglovitog - novo naoblačenje, osobito u drugom dijelu dana i oborine, i to uglavnom na Jadranu, na kojem će padati kiša, te područjima uz njega, gdje će biti i kiše i snijega, piše u svojem Meteokutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Jedan od najtoplijih siječanja

Odstupanje srednje siječanjske temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka iz razdoblja 1961-1990. bilo je od 2 do čak 4,4°C. No unatoč tome ovaj siječanj u većini Hrvatske nije bio ekstremno topao, nego 'samo' 'vrlo topao' i 'topao', a u Dalmaciji, u kojoj su odstupanja bila oko 1°C, ponegdje i 'normalan'.

Klimatološka ocjena ukupne mjesečne količine oborine vjerojatno će zaslužiti većinsku ocjenu 'normalno', ponegdje i 'kišno', slično kao i u prosincu.

Siječanj, 2/3 zime...

Dakle po odstupanjima srednje mjesečne temperature zraka, i u prosincu i u siječnju, za dosadašnji dio zime ne može se reći da je bio hladan. Štoviše, ponegdje je među najtoplijima u povijesti mjerenja, u većini mjesta od sredine prošloga stoljeća, a na postaji Zagreb Maksimir primjerice na popisu najtoplijih dijeli treće mjesto s istim razdobljem zime 1974/75. Toplije je bilo samo 2000/01. i posebice 2006/07.

Na postaji Zagreb Grič, za koju postoje podaci od prosinca 1861. – dosadašnji dio zime, prema srednjoj temperaturi zraka prosinca i siječnja, osmi je na listi najtoplijih u povijesti. Hoće li tako i dalje?

Veljača?

Prognoze za ovogodišnju veljaču bile su, i još uvijek jesu – ne dovoljno pouzdane. Dugoročne su najprije, još prije pet, šest mjeseci, davale srednju mjesečnu temperaturu zraka veljače oko prosječne, zatim malo višu od nje, pa opet prosječnu, i to sve uz ne osobito veliku vjerojatnost ostvarivanja. Prema najnovijim prognozama za sljedeća četiri tjedna, u veljači će se potrošiti još dosta energenata. No nije isključeno da se njezina poznata 'prevrtljivost' na neki način prenese i u izračune računalnih modela atmosfere, pa na kraju veljača ipak bude relativno topla. A osim računala, mnogi se kod prognoza vole pouzdati i u ponašanje biljnog i posebice životinjskog svijeta.

Svizac Phil!

U SAD-u se primjerice danas očekuje pojavljivanje legendarnog svisca Punxsutawney Phila, a on će, odnosno njegovi 'sugovornici', objaviti 'prognozu' za sljedećih šest tjedana. Premda bi ona trebala vrijediti samo za SAD, neki će je vjerojatno pokušati primijeniti i na druge dijelove svijeta, u kojima se također desetljećima, pa i stoljećima, prati ponašanje životinja, ali ne na tako medijski jak način.

I mi konja za trku imamo!

Bolje rečeno – ne konja, nego neke druge životinje. Umjesto svisca, u Hrvatskoj su od davnina poznatiji 'prognostičari vremena' mušice, jazavci, medvjedi, pa i slavuji. Evo i zašto:

'Ako na Svijećnicu lete mušice, poslije ćeš nositi rukavice.'

'Ako na Svijećnicu zlo je vrijeme,

tada jazavac iz jame izljeze van jer se ne boji više zime;

ako sunce grije

još veće zima nastupljuje.'

'Na Svečnicu medved ide z luknje glet:

Če je vuni lepo, se još globle zakopa.'

'Koliko dana prije Svijećnice slavuj poje,

Toliko poslije mukne, jer studen nastupi.'

iz knjige 'Pučko vremenoslovlje' mr. sc. Milana Sijerkovića

Takve 'prognoze' zgodno je pratiti, kao i one koje povezuju vrijeme po danima od blagdana sv. Lucije do Božića ili od Božića do blagdana sv. Tri kralja, s prosječnim vremenom svakog mjeseca u godini. No prosudite sami postoji li više koristi u svakodnevnom životu od takvih predviđanja vremena ili od znanstveno utemeljenih prognoza meteorologa DHMZ-a, koje možete pratiti na medijskim platformama HRT-a.