PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

'Sigurnosna situacija u RH je dobra, a napad u Berlinu sličan je onome u Nici'

20.12.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Sigurnosna situacija u zemlji je dobra, ali je terorizam kontinuirana prijetnja i to je jedan od razloga zbog kojih ova Vlada ide u izradu strategije domovinske i nacionalne sigurnosti, rekao je danas u Velikoj Gorici predsjednik Vlade Andrej Plenković, dan nakon napada na božićni sajam u Berlinu

Proteklih godina imali smo niz napada unutar granica Europske unije, a ovo što smo sinoć vidjeli u Berlinu vrlo je slično onome što smo u srpnju vidjeli u Nici, kazao je premijer Plenković odgovarajući na novinarska pitanja.

'Zadaća ove Vlade je da, uz koncept domovinske i nacionalne sigurnosti, Hrvatska prije svega jamči sigurnost svojim građanima', naglasio je premijer i objasnio da se zbog toga i ide u izradu strategije, novog zakona i kvalitetno objedinjavanje svih hrvatskih sigurnosnih službi i tijela, kao i u kvalitetnu obavještajnu suradnju s drugim članicama EU-a i ostalim globalnim partnerima.

Terorizam je kontinuirana prijetnja koja se ne događa negdje drugdje, nego u svim zemljama EU-a i stoga ćemo tome posvetiti veliku pozornost, kazao je premijer. 'Sigurnosna situacija u zemlji je dobra, sva nadležna ministarstva održavaju redovite konzultacije i upravo je to koncepcija domovinske i nacionalne sigurnosti - da budemo u stanju preventivno djelovati i odgovoriti na ugroze, ukoliko ih bude', rekao je Plenković i naglasio da policija već mjesecima vrlo temeljito prati ono što se događa na hrvatskim granicama.

Predsjednik Vlade izrazio je sućut žrtvama napada u Berlinu, njemačkim vlastima te ruskim vlastima zbog ubojstva veleposlanika u Ankari.