ODLUKA O SKRBNIŠTVU

Severinina odvjetnica: To što joj se događalo nekog drugog bi vjerojatno slomilo

20.02.2024 u 20:15

Bionic
Reading

Severinina odvjetnica Jasminka Biloš gostovala je u N1 Dnevniku s Igorom Bobićem i komentirala odluku Županijskog suda u Splitu, kojom se Severini vratilo skrbništvo nad sinom te ga dijeli s bivšim suprugom Milanom Popovićem

“Jako smo zadovoljne što je odluka donesena brzo jer bi svako čekanje bilo produljivanje agonije. Ta brzina je zadovoljavajuća i odlična. Bilo bi super kad bi se u svakom predmetu donosile u tako kratkom vremenu”, rekla je Biloš na N1 pa nastavila:

“Ta odluka nije ono što je Severina tražila u tom postupku, to nije ni ono što je suprotna strana tražila. Ona je ustvari preispitivanje odluke koja je donesena 2019. pa je time više apsurdno razmatrati neke odluke i pravna mišljenja i zaključke koji su davno doneseni. U međuvremenu se puno stvari promijenilo, život i okolnosti koje su sad aktualne, ali ne mogu se primijeniti za ono vrijeme kad su donesene. No, jako je zadovoljna što je ovaj dio zapečaćen i može ići dalje.”

A to je traženje skrbništva. Ovo je vraćanje na prethodnu odluku.

“Ova odluka preispitivala je odluku iz 2019. Nakon 2022. su se drugi postupci vodili i koji su sad u tijeku, ali su momentalno zaleđeni i sad se ponovno mogu nastaviti i voditi kako bi se inače da nije bilo ove stanke i neočekivanog zapleta, koje nikome nije donijelo ništa dobro. Samo je zakompliciralo stvari”, objasnila je odvjetnica.

  • +15
Dolazak Severine na sud Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Možda je oko brzine donošenja odluke suda u Splitu pomogao javni pritisak.

“Podrška javnosti joj je puno značila, kao što bi svakom čovjeku. Dala joj je snagu i hrabrost sve izdržati. Takva kakva je, nije se slomila kroz sve te godine, što bi nekog drugog vjerojatno i slomilo. Odluka Županijskog suda bila je nužna da bude hitna, a koliko je pomogla javnost, ne mogu procjenjivati. No, bila je nužna.”

  • +17
Umjetnička akcija podrške Severini Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Kako dovesti do toga da svaka odluka bude tako brza i na dobrobit djeteta?

“U sklopu pravosuđa, kako je rekao i ministar, mora se poduzeti određene akcije kako bi se dovelo do toga da što je zakonom određeno kao hitan postupak i bude hitno. Vi sad imate postupke privremene mjere koje traju godinama. Ako nemate brzu sudsku odluku, nemate efikasno i učinkovito pravno sredstvo da zaštitite svoje prava i obaveze. Na tome se treba raditi”, istaknula je Biloš.

Mnoge nepoznate žene prolaze slične stvari kao Severina.

“Mislim da je svaki slučaj za sebe pojedinačan i ne može se generalno gledati na taj način da će tako biti u svakom postupku. Sigurno je da kad javnost problematizira neku situaciju, pokrene institucije da se nešto mijenja. Kad imate takvu reakciju javnosti na to što se događa, znate da nešto nije u redu. Ljudi su obeshrabreni i nemaju povjerenja da će se njihovi problemi riješiti”, kazala je odvjetnica.