teška situacija

Sestre uhićenih Hrvatica u Zambiji: 'Bolesni su, imaju malariju i doslovno su na rubu gladi'

09.02.2023 u 21:57

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će se vratiti u Hrvatsku, u obratu koji se prejučer dogodio Hrvati posvojitelji ponovno su uhićeni u Zambiji. Njihove obitelji opisale su teške uvjete njihovog pritvora

Iris Kraljević, sestra Ivone Kraljević koja je uhićena sa suprugom Noom, te Jelena Jakopović, sestra uhićene Aleksandre Peršić, svjedoče o tome kako su hrvatski državljani sada u puno težoj situaciji, psihički i fizički. Neki su smršavjeli i 13 kilograma i doslovno su na rubu gladi, ispričale su za Jutarnji list.

'Nije dobro uopće. Sve njihove nade i snaga kao da su presušile u trenutku kada su još jednom uhićeni prilikom ukrcaja u zrakoplov. U pritvoru ih nitko nije zlostavljao, no s obzirom na neimaštinu koja vlada u toj afričkoj državi, svi su stalno na rubu gladi. Neki su već preboljeli malariju, a neki je imaju trenutno. Još u ponedjeljak jedno od njih moralo je ići u kliniku za malariju s visokom temperaturom', svjedoče Iris Kraljević i Jelena Jakopović, uz napomenu da su jako zahvalni Hrvatima iz Zambije koji su donosili hranu i vodu.

Koliko je istine u nagađanjima o anonimnoj prijavi iz Hrvatske, kažu da one to ne mogu znati. Ipak, nadaju se da nitko nije toliko zao. Poručuju da nitko od uhićenih nije trgovac djecom, da su bili uvjereni da su posvojenja potpuno legalna, i da su se za tu djecu pripremali s njihovim posvojiteljima.

'Bojimo se za živote članova svoje obitelji i prijatelje koji su 7. veljače neopravdano opet privedeni. I to nakon što ih je Zambija deportirala. Molimo javnost da shvati da su u pitanju ljudi, njihovi sugrađani. I apeliramo na njihovu djecu. Iste sekunde kada je sudski postupak prekinut, Zambija je djecu praktički otela. Kako je moguće da preko 60 dana nitko ne zna gdje su djeca, u kojem su stanju? Ta djeca su državljani Republike Hrvatske', poručuju obitelji uhićenih Hrvata.

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. 

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. 

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.