nakon prihvaćanja zahtjeva

Šest zakona se mijenja kako bi se omogućio rad i nakon 65. godine, evo detalja

23.09.2019 u 06:56

Bionic
Reading

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas se održava sastanak sa sindikatima i poslodavcima o izmjenama šest 'radno-mirovinskih' zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine, nakon čega se otvara e-savjetovanje s građanima

Riječ je o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, donosi N1.

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative 67 je previše, koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana.

Sindikalnim zahtjevima Vlada će u potpunosti udovoljiti izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju u kojemu će radnici moći ići u mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, dok će paketom od šest zakona regulirati mogućnost rada nakon 65. godine.

Prvi korak je usaglašavanje sa socijalnim partnerima s kojima će danas biti održan sastanak, a intencija je da se tih šest zakona i Zakon o mirovinskom osiguranju usvoje po hitnoj proceduri, rekao je glasnogovornik ministarstva Filip Dujmović.

Nakon savjetovanja sa socijalnim partnerima, paket zakona će biti upućen na javno savjetovanje.

Važeći Zakon o radu propisuje da se s navršenih 65 godina radni odnos jednostrano prekida, osim ako se radnik i poslodavac ne dogovore drukčije, a zakonskim paketom želi se omogućiti da se pomakne ta granica na višu dob, rekao je Dujmović.

Plan je, po njegovim riječima, da se svih sedam zakona na vladi nađu u prvoj polovici listopada kako bi stupili na snagu početkom iduće godine.

Uoči razgovora Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kazao je da sindikati pristaju samo na razgovor o Zakonu o radu i neke druge prateće zakone, prenosi HRT.

'Nema razgovora o Zakonu o mirovinskom osiguranju, jedino se otvara priča kako i na koji način kroz ove druge zakone otvoriti prostor ljudima koji mogu i žele ostati dulje raditi, da to i rade', rekao je Sever.

Dodao je da na današnjem sastanku neće biti riječi o povlaštenim mirovinama. 'Mi smo rekli da u ovome trenutku uopće nećemo razgovarati o mirovinskom sustavu', rekao je Sever.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je Vlada odlučila u cijelosti prihvatiti zahtjeve inicijative 67 je previše o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, te da će predložiti i izmjene Zakona o radu, kako bi se moglo raditi i nakon 65. godine

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je Vlada prihvatila volju više od 700.000 građana jer mirovinski sustav može ostati održiv, adekvatan i osigurati međugeneracijsku jednakost i u slučaju prihvaćanja inicijative.