prebrza vožnja

Sessa: Je li riječ o stegovnoj odgovornosti, odlučit ću kad dobijem spis i očitovanje Turudića

26.09.2019 u 11:15

Bionic
Reading

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa komentirao je slučaj predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića te rekao da će zatražiti prekršajni spis i očitovanje od njega, pa će potom odlučiti o njegovoj eventualnoj stegovnoj odgovornosti

'...Nakon što vidim radi li se možda o stegovnoj odgovornosti, o čemu odlučuje Državno sudbeno vijeće, i je li riječ o povredi Kodeksa sudačke etike', rekao je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa za Večernji list.

Objašnjava da se predsjednika suda može razriješiti 'kada je svojim ponašanjem ili na drugi način nanio štetu ugledu suda ili sudačkoj dužnosti'.

Nadalje, po zakonu i u slučaju najblaže sankcije ili ukora sudac ne smije dvije godine od pravomoćnosti odluke biti imenovan na viši sud. Ako je sudac osuđen za kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti, to je razlog zbog kojeg će ga Državno sudbeno vijeće razriješiti, a onda može stegovno odgovarati i zbog osude za drugo kazneno djelo, pa i prekršaj.

Podsjetimo, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić vozio je nedozvoljenom brzinom te je bježao policijskom presretaču, odnosno odbio se zaustaviti te se nije odazvao na sudski poziv koji je primio niti se ispričao. Također je izbjegavao primiti još dva poziva, zbog čega ga je sutkinja pravomoćno kaznila za neprimjereno ponašanje.