OTKRIO ZAŠTIĆENE SVJEDOKE

Šešelju 15 mjeseci zatvora za nepoštovanje suda

24.07.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Haaški sud u petak je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja proglasio krivim i odredio mu kaznu od 15 mjeseci zatvora za nepoštovanje toga suda zbog objave identiteta triju zaštićenih svjedoka u jednoj od njegovih knjiga.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Šešelj otkrio povjerljive informacije "namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća" i istaknulo da je potrebno "obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba", rekao je predsjedajući sudac O-Gon Kwon

Haaški je sud dosad za nepoštovanje suda izricao kazne od tri do pet mjeseci, odnosno od sedam do 20 tisuća eura. Pravila toga suda predviđaju za nepoštivanje suda kaznu do sedam godina zatvora i do 100 tisuća eura.

Na jednodnevnu suđenju u svibnju tužiteljstvo je zatražilo za Šešelja primjerenu zatvorsku kaznu za objavu identiteta svjedoka u knjizi čiji naslov sud nije želio objaviti.

Šešelj je pred haaškim sudom optužen za zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH i suđenje je u prekidu na zahtjev tužiteljstva jer su se neki svjedoci žalili da im stižu prijetnje iz Šešeljeva okružja.

Šešelj je u pritvoru haaškog suda od početka 2003. godine.