VRUĆA SUBOTA U SRBIJI

Šešeljevi radikali organiziraju veliki prosvjed u Beogradu

04.02.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Sutrašnji prosvjed Srpske napredne stranke u Beogradu Srbija dočekuje uz najavljeni temperaturni plus, ali i uz debele minuse u džepovima stanovništva. Toplije vrijeme na kraju najhladnijeg tjedna ove zime te sve veće nezadovoljstvo puka niskim standardom nagovještavaju da bi Tomislav Nikolić sutra u centar Beograda mogao privući više desetina tisuća simpatizera

Prosvjed čiji je osnovni zahtjev raspisivanje prijevremenih izbora, inače najavljenih za proljeće iduće godine, organizira Srpska napredna stranka, odcijepljeni dio Srpske radikalne stranke trenutno najpoznatijeg srbijanskog haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Partiju danas vode nekad drugi i treći čovjek radikala, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. SNS je, inače, po broju glasova daleko nadmašio matičnu stranku, ali i ostale srbijanske partije, te je danas, uz demokrate predsjednika Srbije Borisa Tadića, najsnažnija politička opcija.

Nikolić je na prosvjed pozvao sve građane koji su 'nezadovoljni posrtanjem države, monopolima, privilegijama i one koji su svjesni da je Srbija previše zaostala u posljednjih 10 godina'. On je dodao da će se SNS 'okupiti ponovo', ako poslije sutrašnjeg mitinga 'ne bude razumijevanja države'.

Na skupu koji se organizira ispred zgrade nekadašnje Skupštine SFRJ, danas srbijanskog Parlamenta, učestvovat će i Velimir Ilić, raniji lider Demokratske oporbe Srbije koju je predvodio ubijeni srpski premijer Zoran Đinđić, a danas lider stranke Nova Srbija. Ilić je 5. listopada 2000, na dan kad je Demokratska oporba na ulici 'oborila' dotadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića, predvodio svoje sugrađane iz Čačka, tog dana najmilitantnije prosvjednike. Oni su prvi upali u zdanje tadašnje Skupštine Jugoslavije

Pred sutrašnji skup Tomislav Nikolić je rekao da će to biti 'najmasovniji, ali i najmirniji prosvjed u glavnom gradu'. On je dodao da će skup u Beogradu osiguravati 10.000 ljudi, što redara, što policajaca.

Mediji su prethodnih dana spekulirali da bi eventualne nerede na sutrašnjem skupu mogli organizirati srbijanski navijači, prije svega Crvene zvezde, Partizana te Rada, ogorčeni nedavnom presudom kojom je 14 navijača Partizana osuđeno na ukupno 240 godina robije zbog ubojstva navijača francuskog nogometnog kluba Toulouse Bricea Tatona, pred utakmicu lige Europe na jesen 2009.

Nikolić i Tadić

Navijači-huligani su u Srbiji prethodnih godina redovito optuživani za sve nemire tijekom prosvjeda u Srbiji, počev od demonstracija nakon proglašenja neovisnosti Republike Kosovo, preko prosvjeda zbog hapšenja Radovana Karadžića, pa do lanjskih obračuna s policijom i izlozima beogradskih dućana tijekom i nakon gay parade.

Sutrašnji skup inače neobično koincidira s masovnim socijalnim prosvjedima u Srbiji. Srbijanski učitelji već tjednima pregovaraju s vladom o višim plaćama, što je popraćeno i štrajkom u velikom broju škola. Svoj štrajk najavili su i srbijanski policajci, također nezadovoljni primanjima. Inače, plaće u državnoj službi u Srbiji su u prosjeku blizu 400 eura, što je za trećinu više od plaća u privatnim firmama.

Zanimljive su i medijske spekulacije, koje su tokom ovog tjedna intenzivirali beogradski tabloidi, da je koalicija Tadićeve Demokratske stranke i Nikilićevog SNS-a već riješena stvar te da će upravo te dvije partije činiti buduću koalicijsku vladu.