SRAMOTA U SAD-U

Šerif odbio spustiti zastavu na pola koplja za Mandelu

10.12.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Američka zastava postavljena ispred šerifova ureda u Južnoj Karolini u ponedjeljak nije bila spuštena na pola koplja u znak poštovanja prema preminulom bivšem južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandeli, unatoč odredbi Baracka Obame.

Šerif okruga Pickens County u Južnoj Karolini rekao je kako smatra da je spuštanje zastave na pola koplja rezervirano za američke državljane. 'Ne bi mi bio problem pokazati poštovanje prema Mandeli na način da spustim zastavu na pola koplja u Južnoafričkoj Republici. No smatram bi u Americi to trebalo činiti za one ljude koji su se žrtvovali za ovu zemlju', rekao je Clark za lokalnu televiziju.

U petak je zastava pred šerifovim uredom bila spuštena na pola koplja u znak poštovanja prema smrtno stradalom pripadniku snaga sigurnosti koji je poginuo na dužnosti, a ostala je ondje i u subotu na dan obilježavanja dana napada na Pearl Harbor. No u ponedjeljak je ponovno podignuta, unatoč tomu što je Obama naredio da sve zastave u zemlji do zalaska sunca ostanu na pola koplja u znak poštovanja prema Mandeli. Clark je rekao kako ne namjerava detaljnije objašnjavati svoju odluku.

Južna Karolina nalazi se u srcu staroga američkog Juga, čiju su burna povijest obilježila previranja u rasnim odnosima i borbi za građanska prava.