SVJETSKO ČUDO

Senzacionalna kuća na kamenu usred rijeke

24.05.2013 u 16:34

Kuća na kamenu na Drinu u Srbiji

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Kuća na izoliranoj stijeni u rijeci Drini u Srbiji koja je postala svjetska atrakcija već 45 godina prkosi prirodi, a svjetsku slavu doživjela je nakon teksta u National Geographicu

Nalazi se u blizini grada Bajina Bašta. Na ideju da je sagradi kuću je došlo nekoliko plivača 1968., kada im je bila potrebno neko mjesto za odmor, pa su izabrali jednu stijenu s koje su skakali u vodu. Kako je vrijeme prolazilo, javila se ideja da mjesto sebi naprave udobnijim za boravak te su na vrh stijene stavljali razne stvari koje su im omogućavale veći komfor, poput drveta i ostalog građevinskog materijala, piše B92.

Budući da se nekako trebalo zaštititi i od sunca, počeli su praviti i nešto što je sličilo na krov, a onda su odlučili improviziranu kolibu pretvoriti u pravi jednosobni skoro funkcionalni dom izgrađen od čvrstog materijala koji bi odolijevao prirodnim nepogodama, ali vjerojatno ni sami nisu mislili da će se kuća nakon skoro pola stoljeća nalaziti na istom mjestu.

Problem je predstavljalo prevoženje materijala nasred rijeke zbog jake vodene struje po kojoj je Drina poznata, ali su to riješili tako što su nužne stvari za gradnju prevozili čamcima, a veće komade koji su bili preteški jednostavno puštali uzvodno na rijeci i dočekivali ih pored stijene gdje su ih vadili i gradili kuću.

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mjestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od rijetkih netaknutih oaza prirode u ovom dijelu svijeta i zbog toga pobuđuje pažnju turista iz cijeloga svijeta.