NAORUŽAVANJE SEPARATISTA

Senegal prekinuo diplomatske odnose s Iranom

23.02.2011 u 07:52

Bionic
Reading

Senegal je u srijedu prekinuo diplomatske odnose s Iranom, optuživši Teheran da separatističke pobunjenike iz južne regije Casamance opskrbljuje oružjem kojim su ovaj tjedan ubijena tri senegelska vojnika.

Prekid diplomatskih odnosa kulminacija je nesporazuma između Irana i ove zapadnoafričke zemlje koji je naštetio potrazi Teherana za trgovinskim partnerom u Africi.

"Senegal je bijesan zbog spoznaje da je iransko oružje izazvalo smrt senegalskog vojnika. Zbog toga Senegal je odlučio prekinuti diplomatske veze s Iranom, počevši od današnjeg dana", izjavio je na državnoj televizijskoj postaji senegalski ministar vanjskih poslova.

U Službenoj izjavi iransko se oružje povezuje s nedjeljnim napadom u Casamanci, posljednjim u seriji pobunjeničkih napada u jednom o najdužih sukoba u Africi.

"Pobunjenici Demokratskih snaga Casamance koriste sofisticirano oružje što je izazvalo smrt senegalskog vojnika", navodi se u izjavi.

Senegal je još u prosincu 2010. opozvao svog veleposlanika u Iranu ističući da nije zadovoljan objašnjenjem službenog Teherana o zaplijeni minobacača i raketa dva mjeseca ranije u Nigeriji.