BIJES NA DRAVI

Seljačka buna zbog centra za azilante uz hrvatsku granicu: Ministru i sviti postavili barikade!

10.04.2024 u 17:37

Bionic
Reading

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar i glavni ravnatelj policije Senad Jušić već dva dana suočavaju se s bijesom stanovništva u pograničnom području uz hrvatsku granicu, kojemu bezuspješno pokušavaju opravdati namjeru slovenske vlade da u Obrežju, odnosno Središču na Dravi, ususret novog migrantskog vala koji se očekuje dolaskom toplijeg vremena izgradi centre za prihvat azilanata

U Obrežju ih je dočekalo nekoliko desetaka prosvjednika s transparentima, koji su ministru i ravnatelju policije priprijetili da ne namjeravaju dopustiti izgradnju novog centra za azilante. U ovome ih podržava i lokalna vlast - načelnik Općine Brežice Ivan Molan je, doduše, podržao izgradnju registracijskog centra nužnog radi osiguranja sigurnosti, provjere identiteta i zdravstvenog stanja te zbrinjavanja migranata koji se potom odvode u centar za azil u Ljubljani.

No, i načelnik i mještani protive se osnivanju novog, privremenog centra za azilante na Obrežju. Prema Molanovim riječima, to bi moglo utjecati na sigurnost građana, trgovina ljudima bi mogla porasti i znatno opteretiti policiju. Molan dodaje da postavljanje privremenih objekata na platou na Obrežju ne odgovara ni ljudima koji bi se tamo smjestili jer je zbog buke i kamiona lokacija 'neugodna za život, nehumana i bezobzirna'.

Ipak, s puno većim problemom ministar i ravnatelj policije susreli su se u pitomom štajerskom mjestu Središču na Dravi, udaljenom tek petnaestak kilometara od Varaždina. Tamo je veliki broj mještana dočekao Poklukara i Jušića s transparentima, skandiranjem 'poništi odluku', a čak su postavili i prepreke kad je delegacija krenula prema graničnom prijelazu kako bi izvršila uvid u stanje prostora gdje kane graditi smještaj za azilante, javio je slovenski javni servis koji donosi i snimke s lica mjesta.

'Hvala vam puno što ste me došli pozdraviti. Razumijem da ste neraspoloženi. Ali još jednom, kao država, dužni smo osigurati...', obratio se ministar Poklukar okupljenim mještanima, a odmah su ga prekinuli zvižduci i povici 'Ne domu za azilante'.

Državna delegacija se uz poteškoće ipak probila do starog graničnog prijelaza s Hrvatskom, gdje planiraju urediti privremeni azil za oko 150 ljudi.

  • +11
Slovenija pojačala kontrolu na granici s Hrvatskom Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

Otpor prema izgradnji privremenog smještaja za migrante i ovdje pruža lokalna vlast. Načelnik općine Središče na Dravi Toni Jelovica ponavlja kako je općina tužila državu upravnom sudu, te očekuje da azila neće biti.

Poklukar tvrdi da mještanima jamči sigurnost, propisnu ogradu oko prostora te dodatna pojačanja broja policijskih službenika. Jelovica na to uzvraća: 'Kad je bila schengenska granica na ovom području, Schengen je funkcionirao'.

Dođe li do povećanog migrantskog vala, a što se očekuje obzirom na toplo vrijeme, centar za azilante u Središču na Dravi mogao bi započeti s radom ovog ljeta.