PROPAO DOGOVOR S ČOBANKOVIĆEM

Seljaci ne odlaze s cesta dok ih ne primi Kosor

22.06.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Seljaci ni nakon drugog dana prosvjeda i troipolsatnog sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem nisu odustali od svojega bunta, pa su traktore i u utorak ostavili parkirane uz slavonske ceste

Kao glavni preduvjet za odlazak s cesta pred ministra Čobankovića na vukovarskom sastanku postavili su ugovaranje susreta s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, kojoj nezadovoljni seljaci žele iznijeti probleme s kojima se suočavaju.


'Nemamo se više što pogađati, jer nam nije jasno zašto nas premijerka Kosor ne želi primiti. Ako nas ne primi u srijedu ili najkasnije u četvrtak, ljudi su na cestama spremni krenuti u nove blokade prometnica', poručio je jedan od vođa seljačkog bunta Tomislav Pokrovac netom prije nego je demonstrativno napustio sastanak s ministrom Čobankovićem i predstavnicima drugih seljačkih udruga koje sudjeluju u lipanjskom prosvjedu seljaka.

Zahtijevali su i utvrđivanje zaštitne cijene pšenice od 1,20 kuna po kilogramu, no odgovoreno im je da će taj iznos po svemu sudeći diktirati stanje na tržištu.

Osim sastanka s premijerkom, od ministra poljoprivrede seljaci su zahtijevali i da posjeti prosvjednike na punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da im obeća susret u njegovu kabinetu svakih mjesec dana kako bi raspravljali o seljačkim problemima.

'Pozvao sam prosvjednike da prekinu prosvjede, a najveći dio onoga što su tražili na ožujskim prosvjedima Vlada je ispunila. Isplaćeni su im poticaji u 60-postotnom iznosu na vrijeme, kao i po 600 kuna po hektaru u repromaterijalu. Jedino im na vrijeme nije stigla odluka o posebnoj pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize, ali to su bili tehnički problemi. To ćemo već idućeg tjedna u dogovoru s poslovnim bankama pokušati unovčiti', odgovorio je ministar Čobanković, dodajući kako nema mogućnosti preuzeti obvezu dogovaranja susreta seljaka i premijerke.

Iako je ministar Čobanković iznio podatke da su prosvjedi organizirani na 15 punktova u tri slavonske županije na kojima je 329 traktora, prosvjednici su ga opovrgnuli rekavši kako je samo u Virovitičko-podravskoj županiji 20-ak punktova s više od 500 traktora. Sastanak u Vukovaru prošao je u mučnoj atmosferi, čestim prepirkama suprotstavljenih strana i očito bez konkretnih dogovora.