DEMOKRAT LETI VAN

Seksualni skandal u američkom Kongresu

27.07.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Zastupnik Donjeg doma američkog Kongresa iz države Oregon, David Wu (56) prisiljen je napustiti politiku te je najavio ostavku na zastupničku dužnost nakon što su lokalni mediji otkrili da je imao seksualne odnose s maloljetnicom i nakon što su se čelnici stranke ogradili od njega

Nakon što su se saznale optužbe na račun Wua, zastupnik se nekoliko godina opirao zahtjevima da odstupi, ali je u ponedjeljak čelnica demokrata u zastupničkom domu Nancy Pelosi zatražila od Kongresa da pokrene istragu. Iako nije izravno zatražila od Wua da podnese ostavku, on je to tako shvatio, ali i, kako se saznaje, primio važan telefonski poziv iz Bijele kuće koja ga moli da odstupi.

Wu je jučer najavio da odlazi, ali da će to učiniti nakon što završe za demokrate i za SAD vrlo važni pregovori koji vode prema novom zaduživanju te zemlje, a za koje predsjednik Barack Obama treba svaki glas.

Wu je tako priznao da je imao seksualne odnose s maloljetnom kćerkom svoga prijatelja, k tomu donatora stranke. Mlada djevojka i njezina obitelj zasada nisu javno teretili političara niti su pokrenuli krivičnu prijavu.

Aferu je otkrio lokalni dnevni list The Oregonian koji je iz anonimnih izvora došao do informacije ustvrdivši da je maloljetnica lani završila srednju školu. Odmah je pokrenuta akcija samih demokrata protiv Wua koji se branio tvrdnjom da je djevojka u trenutku odnosa imala 18 godina, što se kasnije pokazalo netočnim.

Proteklih mjeseci Wu je prolazio kroz traumatičnu brakorazvodnu parnicu. Osim toga, šest je važnih suradnika napustilo njegov ured te ga u otvorenom pismu koncem 2010. zamolilo da potraži psihološku pomoć nakon što im je slao agresivne poruke te fotografiju na kojoj je kostimiran kao tigar prilikom proslave Halloweena.

Wu je dobio još jedan mandat prošlog studenog, a sada kaže da se ponašao nedolično zbog posljedica stresa, razvoda i teške izborne kampanje.

'Došao je trenutak da se zahvalim građanima koji su mi ukazali povjerenje. Ne mogu više raditi u Kongresu jer se moram brinuti o svojoj obitelji i optužbama protiv sebe', naveo je Wu u svom priopćenju. 'Dobrobit moje djece mi je najvažnija stvar i s velikom tugom napuštam javnu službu nakon što se riješi kriza u vezi javnoga duga', dodao je.

Rođen u Tajvanu u kineskoj obitelji te stigavši u SAD 1961, Wu je već bio sankcioniran zbog nemoralnoga ponašanja 1976, kada je seksualno nasrnuo na kolegicu u školskim klupama. Godine 1999. postao je prvi Kinez koji je ušao u američki Kongres.