iznio kronologiju slučaja

Šeks: Zločin nad obitelji Zec je bez presedana, ali ja ne želim biti Pedro koji će za to snositi odgovornost. Hajka na mene traje 25 godina

10.12.2020 u 11:54

Bionic
Reading

HDZ-ov politički veteran Vladimir Šeks gostovao je na N1 televiziji, gdje je govorio o ulozi bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, a dao je i detaljnu kronologiju "slučaja Zec" te odbacio bilo kakvu odgovornost za to što ubojice članova te obitelji nisu kažnjene

Danas se obilježava 21. godišnjica smrti Franje Tuđmana, a tim je povodom Šeks rekao kako je Tuđman bio najvažnija osoba u stvaranju neovisne države te da to nitko ne može osporiti.

"Što vrijeme dalje ide, to je očitije koliko je grandiozno njegovo djelo bilo. Od njegovog odlaska Hrvatska je ispunila sve svoje strateške, nacionalne ciljeve i sada joj predstoji oživotvoriti Hrvatsku kao državu građanskih prava i sloboda, a to je zadaća i sadašnje Vlade i Sabora, i svih drugih odgovornih ljudi u Hrvatskoj u budućnosti", rekao je Vladimir Šeks u emisiji Novi dan N1 televizije.

HDZ-ov veteran u emisiji je ustvrdio kako je 25 godina izložen optužbama da je zataškavao zločine, prikrivao počinitelje te raznim manevrima omogućio da najteži zločinci ostanu na slobodi.

"Jedan od tih slučajeva za koje me se optužuje, da sam odgovoran kao javni tužitelj, jest da nisu procesuirani ubojice obitelji Zec. To je užasan zločin, a optužuje me se za njegovo zataškavanje. Govorilo se da sam imao neslavnu ulogu i u rasvjetljavanju zločina u Osijeku iz 1991. godine", rekao je Šeks te iznio kronologiju slučaja Zec i svoju ulogu u tom slučaju.

"Osumnjičeni za ubojstvo obitelji Zec su uhićeni 20. prosinca 1991. godine. Privedeni su istražnoj sutkinji zagrebačkog Okružnog suda. Na saslušanju su priznali sve počinjene zločine, i ubojstvo obitelji Zec. Istražna sutkinja nije saslušala priznanje pred braniteljima i tu počinje povijest nevolja. Tada nisam bio javni tužitelj, za tu sam funkciju izabran 10. travnja 1992.godine, a stupio sam na funkciju 16. travnja. Na funkciju potpredsjednika Vlade stupio sam 16. kolovoza 1992. godine.

"Za vrijeme istražnog postupka protiv ubojica obitelji Zec javni tužitelj bio je Željko Olujić, a predmet je operativno vodio zamjenik okružnog tužitelja Tihomir Rubeša. 28. travnja 1992. godine Rubeša me izvještava da stvar za optužbu stoji jako loše, jer je istražni sudac izdvojio zapisnike o priznanju optuženih kao nezakonite. Mi tada u dogovoru radimo prekvalifikaciju kaznenog djela, da bi se mogli konvalidirati zapisnici o priznanju, da bi priznanje postalo pravno valjano. Novinar Večernjeg lista Marinko Jurašić najbolje to ocrtava u članku u kojem kaže da sam stupanjem na funkciju javnog tužitelja pokušao ispraviti proceduralnu grešku. Ja sam poduzeo sve potrebne korake sa zamjenikom okružnog tužitelja da se konvalidiraju zapisnici o priznanju i da se proceduralna greška ispravi. Suđenje je počelo 18.06.1992. godine, a 09.07. iste godine Županijski sud u Zagrebu donio je oslobađajuću presudu za ubojice obitelji Zec", ispričao je Šeks.

Dodao je kako je pisani otpravak presude Županijskog suda u Okružno javno tužilaštvo došao 04.11.1992. godine, a da je on tada već tri mjeseca bio potpredsjednik Vlade i s javnim tužiteljstvom nije imao veze.

"Eugen Jakovčić izjavio je na N1 da kola neka službena zabilježba prema kojoj sam ja dao nalog da se ne uloži žalba na oslobađajuću presudu. To je jedna ogromna laž i neistina. 23.11.1992. je Tihomir Rubeša napisao rukom na službenu zabilježbu da je na kolegiju tužitelja odlučeno ne žaliti se na oslobađajuću presudu. I Stjepan Mesić je u Nacionalu neki dan rekao kako je žalosno što sam ja završio kao javni tužitelj, jer su oni oslobođeni, a da sam tvrdio da nisam imao utjecaja na niže tužiteljstvo. U nekoliko sam navrata tijekom istrage tražio određivanje pritvora, da se zatraži još dokaza, da se svi mogući dokazi koji osuđujućoj presudi mogu voditi. Ta se laž ponavlja godinama. Što je tome razlog?", rekao je Šeks na N1 televiziji.

"Kada sam prigovorio da se dogodila proceduralna greška, na mene je počela hajka koja traje do danas. Pokušava me se dovesti u vezu sa svim mogućim zataškavanjima i prikrivanjima različitih zločina, kao neku sivu eminenciju. Documenta je već godinama tražila preko Amnesty Internationala da Vlada traži pokretanje moje zapovjedne odgovornosti za zločine u Osijeku, i u valovima me se optužuje da sam imao strahovitu moć nad pravosuđem, sudstvom, odvjetništvom i da sam omogućavao da optuženi za različite ratne i druge zločine izbjegnu lice pravde. Od svojih sam političkih protivnika označen kao personifikacija državne politike koja prikriva i zataškava zločine. Difamiranjem mene trebalo je difamirati državnu politiku, Tuđmana, HDZ za prikrivanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti", tvrdi Šeks i dodaje kako nije imao nikakvu ulogu u zataškavanju i prikrivanju.

U kontekstu uzaludnosti dokazivanja kako nema odgovornosti za zataškavanje zločina i neprocesuiranja zločinaca, spomenuo je i aktualnog predsjednika RH Zorana Milanovića.

"Najveći je obol tome dan kad je Zoran Milanović povodom Dana državnosti rekao da su neki u Osijeku procesuirani, a neki nisu - a treba li bi biti, a da je i mene trebalo ispitati, te je spominjana moja odgovornost za ratne zločine u Osijeku. Na tom je tragu i Documenta i Eugen Jakovčić, te srpsko tužiteljstvo koje me tuži za ratne zločine. Milanović je rekao da sam krvnik, dželat hrvatskog pravosuđa", rekao je Šeks.

"Zločin nad obitelji Zec je bez presedana, ali ja nisam i ne želim biti Pedro koji će za to snositi odgovornost", poručio je Šeks.